Защо да намалим или откажем кафето?

Оценете статията

Ежедневно в полза или във вреда на кафето излизат разни изследвания, които показват неговите полезни и вредни качества. Като цяло спорно е да се каже, дали кафето е полезно или вредно категорично. И все пак трябва да сме внимателни с неговия прием, защото при прекаляване с ароматната напитка, може да се получат някои от следващите.

1. Кафето повишава кръвното и е вредно за сърцето

Ако имате високо кръвно налягане и ви е поставена диагноза за хипертония, трябва да забравите за кафето. Кафето действително създава опасни предпоставки за високо кръвно, даже и при нормални граници, но разбира се само, ако се прехвърли дозата от 2-3 малки чашки кафе на ден.

2. Кафето предизвиква безсъние

Пием кафе, заради неговата основна полза – тонизиране и стимулиране работата на нервната система. Но ако прекалим има голяма вероятност да не можем да заспим, заради прерастването във възбуда на нервната система. Ето защо вечер е абсолютно забранено да се пие кафе.

3. Кафето води до налепи до зъбите

Може би сте забелязали, че любителите на кафе, не се отличават с много бели зъби. Мазнините и въглехидратите в него, както и захарта, с която повечето хора го употребяват, способстват за образуването на жълт налеп по зъбите. За щастие той е неприятен само от естетична гледна точка – не води до кариес или заболявания на венците.

4. Кафето повишава холестерола

В кафето се съдържа веществото кафестол, което е доказано, че значително увеличава нивата на холестерола в кръвта. Най-много от него има в еспресото и в приготвеното с кафеварка кафе. В кафето без кофеин също се съдържа кафестол.

5. Кафето води до зависимост

Кофеинът е наркотично вещество. Той действа на зони от мозъка, отговарящи за чувството на удоволствие. Вегетативно-съдовата система на любителя на кафе се намира в зависимост от ароматната напитка и затова отказва да работи пълноценно, ако не бъде задоволен кофеиновият глад. Такъв човек сутрин без чаша кафе се чувства отпаднал и потиснат, не може да се справи със сънливостта, има проблеми с кръвното и често страда от главоболие.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Защо да намалим или откажем кафето?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *