Шипките – това богатство от витамини и минерали

Оценете статията

Макар и вече слънчицето да ни показа, че пролетта идва бавно, но сигурно, все още сме в сезона на променливото време, а оттам и на простудите, когато най-лесно може да се изстине, заради лъжливото време. От своя страна плодове и зеленчуци пресни все още няма, като изключим зелените салати, но те не могат да ни доставят всичко необходимо за един здрав организъм и работеща имунна система. Ето защо е добре да се обърнем към чайовете. Онези, които баба ни е изсушила на село или дори от магазина. И то не от какво да е, а от червените шипки. Вероятно много от вас забравят този плод, когато стане дума за профилактика на простудните заболявания. А истината е, че шипката е незаменима и голям помощник в такива случаи. Другото име на растението е Дива роза (Rosa canina). Плодовете й съдържат цял комплекс от полезни вещества, които стимулират имунитета, укрепват кръвоносната система и дори съхраняват младостта.

Шипката е не само абсолютен шампион по съдържание на вит. С (от 400 до 2000 мг. на 100 гр. сушени плодове), но е и източник на вит. Р или така наречения С – комплекс. Това са различни вещества – рутин, биофлавоноиди, хесперидин и цитрин, които предпазват чувствителния към въздуха вит. С. Както е известно приемаме далеч по-малко количество от важния витамин, отколкото предполагаме, защото процесът на окисление го унищожава. Заедно с вит. Р обаче, той става устойчив и се запазва за дълго. Пак в комбинация те укрепват капилярите, повишава защитните сили на организма и предпазват от лесната поява на синини.

Другите полезни вещества в шипките, които можем да си набавим чрез чай или дори като ги хапваме, са каротина (провитамин А), витамините В 1, В2, К, ликопена и минералите желязо, калий, калций, фосфор, магнезий. Високото съдържание на пектин (11%) помага при стомашно-чревни оплаквания, регулира нивото на кръвната захар при диабет, намалява чувството на глад при диети и понижава „лошия холестерол”.

А богатството от антиоксиданти прави шипката чудесен начин да съхраним младостта и красотата си. Защото витамин С не само, че забавя стареенето, но и влиза в подпомагането на синтеза на колаген. И макар вече да има стотици кремове против бръчки на пазара, той си остава едно от най-добрите средства за борба с бръчките.

От семките на шипката се извлича и тъмночервено на цвят масло, което съдържа вит. А, Е и омега-мастни киселини. То се използва в козметиката за дълбоко подхранване на кожата, заличаване на белези и третиране на бръчки.

 

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *