Ако косата оредява, значи организмът боледува

Оценете статията

Установено е, че мъжете оплешивяват осем пъти по­вече от жените. Но често и предста­вителките на нежния пол страдат от косопад. Ле­карите са стигнали до извода, че алопецията (косопад) е генетичен проблем, дължащ се на мъжките хормони, които при повишената преработка се натрупват вътре в лу­ковиците. Те се компресират до фоликула на косъма, докато той престане да расте и загива.

Растежът и здравината на косата са пряко зависими от състоя­нието на мастните жлези, кои­то доставят храната на косъма. Най- проблемните за жената периоди са преходните възрасти- тинейджърската и климаксът, бре­менността, раждането. Тогава протичащият хормона­лен процес се отразява на коса­та. Има още една сериозна причина за косопада- послеродовият синдром. По вида на косопада може да се определи дали той се дължи на стрес или нещо друго. Ако косопадът е съсредоточен на огнища- виновни са само нер­вите. Ако косата оредява равномерно- търсете причината другаде. Понякога е съвсем достатъчно да се възстанови хормоналният ба­ланс.

Стресът може да предизвика косопад, но не се опитвайте да се справите сами, а се обърнете вед­нага към лекар, който трябва да определи причината за този неп­риятен процес. Има най- раз­лични начини за лечение- с хормонални средства, масажи, спе­циална терапия.

При всички положения, лошото състояние на косата е сигнал, че нещо в организма не е наред. Проблеми със стомаха, стрес, женски болести, инфек­ции- всичко това се отразява зле на хубавата коса и няма да минете без по­мощта на лекар. Имате косо­пад, а ще трябва да лекувате целия организъм!

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *