Можем да поставим диагноза по ноктите

Можем да поставим диагноза по ноктите
5 (100%) 1 vote

По ноктите на човек може да се разбере има ли някакво заболяване и какво е то. Според експерти от Американската академия по дерматология, по състоянието на ноктите може успешно да се определят признаците за анемия, проблеми с белите дробове, наличие на гъбички и др.

Ако ноктите имат жълтеникав оттенък, обикновено това е признак за гъбична инфекция. Също така може да бъде симптом за евентуални проблеми с черния дроб, лимфната система или белите дробове.

Тъмните линии под ноктите са знак за пови­шен риск от рак на кожата – меланома. Специалистите препоръчват веднага да се потърси консултация.

Ако имате увеличение на края на палците и подгъване на ноктите, това се тълкува като признак за недостиг на кислород в кръвта. Причина за такова състоя­ние могат най-често да бъдат боле­сти на сърцето и белите дробове, като не се изключва вроден дефект, хронична белодробна инфекция, ци­роза на черния дроб или инфекция на сърцето.

Наличието на ивици свиде­телства за заболяване, което е преминало незабеля­зано, продължителен престой на ниска температура, болест на Рейно, неконтролирани диабет, пневмония или мозъчно заболяване, болест на кръвообраще­нието.

Ноктите, приличащи на лъжица, т.е. силно изкривени нагоре по краищата, най-често се получават от травма, наличие на синдром, предполагащ изместване или разхлабване на капачките на ко­ленете, отклонения в развитието на бъбреците и скелета. Много често такава форма на ноктите се получава и при хора с анемия.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *