Pin It


Сокът от бреза – вкусен елексир за здраве

Оценете статията

сок от бреза

Пийте сок от бреза за да сте здрави

Полезните свойства на брезата са били известни на нашите далечни предци –не случайно тя е била почитана от древните славяни. Според народните вярвания брезата избавя от беди и болести, а в замяна носи щастие. Най подходящото време за събиране на целебния брезов сок и не по-малко целебните млади листа е първата половина на пролетта

Народната медицина: какви болести лекува брезата

Цялото растение е по­лезно: и сокът, и кората, и листата, и пъпките, и съцветията. Забележете, брезовите метлички са толкова популярни сред любите­лите на руска баня, защо­то отделяните от листа­та при висока температу­ра вещества действат от­лично на кожата: лекуват дерматити, пъпки, екзема, а също така намаляват целулита и отока на крака­та.

Отварата от брезови листа подхранва и заздра­вява косата, придава й бля­сък, избавя от пърхот. Съ­щата отвара лекува кожни болести, облекчава болките при артрит и ревматизъм.

Настойките и отвара­та от листата на брезата или нейните пъпки са от­лично диуретично средст­во при заболявания на бъб­реците и пикочно-половата система, при холецистит. От брезовите пъпки пра­вят етерично масло. Из­ползват го не само в меди­цината за лечение на дерматити, но и в парфюме­рията – маслото от брезо­ви пъпки има характерния аромат на скъпа кожа.

Тинктурата от брезови реси помага при сърдечни заболявания, гастрит и яз­ва на стомаха. Подходящи за тази цел са само мъжките цветове, които са съб­рани по много в дълги жъл­ти съцветия.

Свежата брезова кора лекува абцеси, а таблетки­те от нея – активен въглен, се използват при заболява­ния на стомаха и червата.

Полезни са дори и брезо­вите манатарки, които се берат през есента. А през пролетта се събира целеб­ният сок. Тази много вкус­на, освежаваща напитка е сладка на вкус, което се дължи на съдържанието на глюкоза, фруктоза, захароза.

Брезовият сок е склад на витамини, осо­бено витамин С, на орга­нични киселини, ароматни, дъбилни, биологично актив­ни вещества, маса минера­ли, от които най-много ка­лий, калций, магнезий, нат­рий, манган, мед и даже ти­тан.

Растителните хормони и фитонциди, унищожаващи микробите, правят бре­зовия сок истински приро­ден имуностимулатор.

Трябва да отбележим, че положителните свойс­тва на сока са по-силни, отколкото останалите, също лечебни, части на брезата. Именно в сока се съдържа цялата живител­на сила на дървото, която то е събирало през дълга­та зима.

Покрай целия спектър от болести – от дерматити до артрити – сокът изчиства организма от токсините, стимулира обмяната на вещества­та, подобрява настроени­ето, а според последните изследвания, облекчава симптомите на климакса при жените, и не на последно място – се бори с мъжката импотентност.

Брезовият сок: кога и как да го събираме

През април брезата за­почва да се събужда от зим­ния сън. Сокът се движи по стъблото към пъпките. Можем да чуем движението на сока нагоре, към кло­ните, ако долепим ухо до бялата кора. Характерни­ят шум прилича на да­лечния плисък на вълните.

Времето за събиране на сок е строго определе­но – четири седмици. За­почва, когато дневната и нощна температура дос­тигнат няколко градуса над нулата (приблизител­но във втората половина на април) и брезата се съ­буди. При появата на пър­вите листа, сокът нама­лява. Събирането на сока става от десет часа сут­ринта до шест следобед, вечерта и през нощта дървото спи.

Необходимо е да изберем в гората здрава бреза, без наранявания и следи от бо­лести, със стъбло не по-малко от 20-25 см в диаме­тър. С помощта на нож или друг остър предмет проби­ваме дупка на височина око­ло 50 см от основата на дървото.

Тя трябва да бъ­де с размери до 1 см в диа­метър и дълбочина около 2 см, с лек наклон нагоре. След това в дупката пос­тавяме тръбичка или улей, по който да се стича со­кът, а под тръбичката привързваме съд.

От едно дърво можем да съберем не повече от литър сок за 2-3 дни, но и да „изпи­ем“ всичкия сок на дървото не си струва: от подобно бракониерство то може да загине. Затова прибираме бутилката след няколко дни. Дупката задължително трябва да запушим с дървена запушалка, а след това да я замажем с гра­динска смола или восък.

Има и по-щадящ начин за събиране на целебната на­питка: отрязваме клонче, накланяме надолу, и на него окачвате съд. Така по-бавно се събира сок, но затова пък дървото губи по-малко сили.

Важно:

* Събраният в града или крайградските райони сок не е екологично чист;

* Ако брезата е по-мал­ка от 30 см в диаметър, на нея може да се направи са­мо една дупка за събиране на сок;

* Когато сокът се стича бавно, не трябва да разширяваме дупката, а най-добре да изберем друго дърво;

* Ако сокът има непри­ятна миризма, това оз­начава, че дървото е зара­зено с гъбички – такъв сок не трябва да се пие;

* Брезовият сок може да предизвика алергия;

* Сокът се разваля бър­зо, затова се пие, докато е още пресен.

 

Рецепти с листа от бреза

Ако нямате възможност да съберете полезния сок от бреза, не се разстройвайте. Листа та на дървото притежават същата лечебна си ла и те също се използват в кулинарията.

Някога нашите предци са добавяли листата към различни ястия. Съберете първите неуки и листенца и пригответе от тях чорба, суха под­правка или просто сварете като билков чай.

Чорба с листа от бреза

Листата смиламе с помощта на месомелачка. 2 смлени листа сипваме във вряла вода (3 чаши), добавя­ме настърган морков и глава лук, нарязана на ситно. Чорбата ври около 5-7 минути. Снемаме от котлона и след 15 минути я поднасяме със сметана.

Суха подправка с брезови листа

Изсушени листа от бреза и коприва стривали прах, като добавяме счукан на ситно карамфил (на 1 ч л. брезови листа -1 ч. л. коприва и 1 пъпка карамфил Подправката съхраняваме в плътно затворен стъклен буркан, на тъмно и сухо място. Добавяме в ястието, малко преди да снемем съда от котлона.

Целебен чай от лиана на бреза

2 ч. л. наситнени листа попарваме с 250 мл вряла вода и оставяме да се изкисва 4 часа. Прецедената настойка се пие по половин чаша 4-5 пъти дневно, затоп­лена и подсладена с пчелен мед.

 

Брезовият сок: рецепти

Най-доброто, което можем да направим с брезовия сок, е да го пием пресен и в натурален вид – тогава съдържа всички полезни вещества в пълен обем. В хладилник се съхранява не повече от два дни. По 1 чаша 3 пъти на ден.

Можем да изненадаме близки и приятели с чудесни коктейли, като смесим брезов сок със сок от черни боро­винки, червени боровинки, черноплодна офика, касис, ябъл­ки и вишни, а също така с различни настойки от рода на лайката, мента, липов цвят, шипки, мащерка, жълт кан­тарион, маточина.

Разбира се, брезовият сок в чист вид или в смес с дру­ги сокове и билки е най-полезната напитка, но ако иска­те да го съхранявате по-дълго, пробвайте някоя от след­ващите рецепти.

- Пресният сок се налива в 3-литров стъклен бур­кан, на дъното на който предварително са поставени няколко сухи корички ръжен хляб. Затваря се с капачка и се оставя на хладно място.

От брезов сок се получава хубаво вино. Варят се 6 л брезов сок и 350 г захар, докато течността се изпари до 5,5 литра. По време на варенето се образува пяна, която се събира с решетеста лъжица. В подходящ съд се поставят 1-2 резена лимон, добавя се 1 литър бяло вино от грозде и накрая се налива горещия брезов сок. След охлаждане на сместа до стайна температура се добавя половин чаена лъжичка суха мая, разбърква се и се оставя да престои 3-4 дни. След това съдът се затваря плътно и се съхранява на хладно място. След 2 седмици виното е готово.

Четете още за ползата на тиквените семки за здравето ТУК

Докторбг.нет препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар

eXTReMe Tracker