Сок от бреза – вкусен еликсир за здраве!

Сок от бреза – вкусен еликсир за здраве!
5 (100%) 5 votes

сок от бреза

Пийте сок от бреза за да сте здрави

Полезните свойства на брезата са били известни на нашите далечни предци –не случайно тя е била почитана от древните славяни. Според народните вярвания брезата избавя от беди и болести, а в замяна носи щастие. Най подходящото време за събиране на целебния брезов сок и не по-малко целебните млади листа е първата половина на пролетта

Народната медицина: какви болести лекува брезата

Цялото растение е по­лезно: и сокът, и кората, и листата, и пъпките, и съцветията. Забележете, брезовите метлички са толкова популярни сред любите­лите на руска баня, защо­то отделяните от листа­та при висока температу­ра вещества действат от­лично на кожата: лекуват дерматити, пъпки, екзема, а също така намаляват целулита и отока на крака­та.

Отварата от брезови листа подхранва и заздра­вява косата, придава й бля­сък, избавя от пърхот. Съ­щата отвара лекува кожни болести, облекчава болките при артрит и ревматизъм.

Настойките и отвара­та от листата на брезата или нейните пъпки са от­лично диуретично средст­во при заболявания на бъб­реците и пикочно-половата система, при холецистит. От брезовите пъпки пра­вят етерично масло. Из­ползват го не само в меди­цината за лечение на дерматити, но и в парфюме­рията – маслото от брезо­ви пъпки има характерния аромат на скъпа кожа.

Тинктурата от брезови реси помага при сърдечни заболявания, гастрит и яз­ва на стомаха. Подходящи за тази цел са само мъжките цветове, които са съб­рани по много в дълги жъл­ти съцветия.

Свежата брезова кора лекува абцеси, а таблетки­те от нея – активен въглен, се използват при заболява­ния на стомаха и червата.

Полезни са дори и брезо­вите манатарки, които се берат през есента. А през пролетта се събира целеб­ният сок. Тази много вкус­на, освежаваща напитка е сладка на вкус, което се дължи на съдържанието на глюкоза, фруктоза, захароза.

Брезовият сок е склад на витамини, осо­бено витамин С, на орга­нични киселини, ароматни, дъбилни, биологично актив­ни вещества, маса минера­ли, от които най-много ка­лий, калций, магнезий, нат­рий, манган, мед и даже ти­тан.

Растителните хормони и фитонциди, унищожаващи микробите, правят бре­зовия сок истински приро­ден имуностимулатор.

Трябва да отбележим, че положителните свойс­тва на сока са по-силни, отколкото останалите, също лечебни, части на брезата. Именно в сока се съдържа цялата живител­на сила на дървото, която то е събирало през дълга­та зима.

Покрай целия спектър от болести – от дерматити до артрити – сокът изчиства организма от токсините, стимулира обмяната на вещества­та, подобрява настроени­ето, а според последните изследвания, облекчава симптомите на климакса при жените, и не на последно място – се бори с мъжката импотентност.

Брезовият сок: кога и как да го събираме

През април брезата за­почва да се събужда от зим­ния сън. Сокът се движи по стъблото към пъпките. Можем да чуем движението на сока нагоре, към кло­ните, ако долепим ухо до бялата кора. Характерни­ят шум прилича на да­лечния плисък на вълните.

Времето за събиране на сок е строго определе­но – четири седмици. За­почва, когато дневната и нощна температура дос­тигнат няколко градуса над нулата (приблизител­но във втората половина на април) и брезата се съ­буди. При появата на пър­вите листа, сокът нама­лява. Събирането на сока става от десет часа сут­ринта до шест следобед, вечерта и през нощта дървото спи.

Необходимо е да изберем в гората здрава бреза, без наранявания и следи от бо­лести, със стъбло не по-малко от 20-25 см в диаме­тър. С помощта на нож или друг остър предмет проби­ваме дупка на височина око­ло 50 см от основата на дървото.

Тя трябва да бъ­де с размери до 1 см в диа­метър и дълбочина около 2 см, с лек наклон нагоре. След това в дупката пос­тавяме тръбичка или улей, по който да се стича со­кът, а под тръбичката привързваме съд.

От едно дърво можем да съберем не повече от литър сок за 2-3 дни, но и да „изпи­ем“ всичкия сок на дървото не си струва: от подобно бракониерство то може да загине. Затова прибираме бутилката след няколко дни. Дупката задължително трябва да запушим с дървена запушалка, а след това да я замажем с гра­динска смола или восък.

Има и по-щадящ начин за събиране на целебната на­питка: отрязваме клонче, накланяме надолу, и на него окачвате съд. Така по-бавно се събира сок, но затова пък дървото губи по-малко сили.

Важно:

* Събраният в града или крайградските райони сок не е екологично чист;

* Ако брезата е по-мал­ка от 30 см в диаметър, на нея може да се направи са­мо една дупка за събиране на сок;

* Когато сокът се стича бавно, не трябва да разширяваме дупката, а най-добре да изберем друго дърво;

* Ако сокът има непри­ятна миризма, това оз­начава, че дървото е зара­зено с гъбички – такъв сок не трябва да се пие;

* Брезовият сок може да предизвика алергия;

* Сокът се разваля бър­зо, затова се пие, докато е още пресен.

 

Рецепти с листа от бреза

Ако нямате възможност да съберете полезния сок от бреза, не се разстройвайте. Листа та на дървото притежават същата лечебна сила и те също се използват в кулинарията.

Някога нашите предци са добавяли листата към различни ястия. Съберете първите неуки и листенца и пригответе от тях чорба, суха под­правка или просто сварете като билков чай.

Чорба с листа от бреза

Листата смиламе с помощта на месомелачка. 2 смлени листа сипваме във вряла вода (3 чаши), добавя­ме настърган морков и глава лук, нарязана на ситно. Чорбата ври около 5-7 минути. Снемаме от котлона и след 15 минути я поднасяме със сметана.

Суха подправка с брезови листа

Изсушени листа от бреза и коприва стривали прах, като добавяме счукан на ситно карамфил (на 1 ч л. брезови листа -1 ч. л. коприва и 1 пъпка карамфил Подправката съхраняваме в плътно затворен стъклен буркан, на тъмно и сухо място. Добавяме в ястието, малко преди да снемем съда от котлона.

Целебен чай от лиана на бреза

2 ч. л. наситнени листа попарваме с 250 мл вряла вода и оставяме да се изкисва 4 часа. Прецедената настойка се пие по половин чаша 4-5 пъти дневно, затоп­лена и подсладена с пчелен мед.

 

Брезовият сок: рецепти

Най-доброто, което можем да направим с брезовия сок, е да го пием пресен и в натурален вид – тогава съдържа всички полезни вещества в пълен обем. В хладилник се съхранява не повече от два дни. По 1 чаша 3 пъти на ден.

Можем да изненадаме близки и приятели с чудесни коктейли, като смесим брезов сок със сок от черни боро­винки, червени боровинки, черноплодна офика, касис, ябъл­ки и вишни, а също така с различни настойки от рода на лайката, мента, липов цвят, шипки, мащерка, жълт кан­тарион, маточина.

Разбира се, брезовият сок в чист вид или в смес с дру­ги сокове и билки е най-полезната напитка, но ако иска­те да го съхранявате по-дълго, пробвайте някоя от след­ващите рецепти.

– Пресният сок се налива в 3-литров стъклен бур­кан, на дъното на който предварително са поставени няколко сухи корички ръжен хляб. Затваря се с капачка и се оставя на хладно място.

От брезов сок се получава хубаво вино. Варят се 6 л брезов сок и 350 г захар, докато течността се изпари до 5,5 литра. По време на варенето се образува пяна, която се събира с решетеста лъжица. В подходящ съд се поставят 1-2 резена лимон, добавя се 1 литър бяло вино от грозде и накрая се налива горещия брезов сок. След охлаждане на сместа до стайна температура се добавя половин чаена лъжичка суха мая, разбърква се и се оставя да престои 3-4 дни. След това съдът се затваря плътно и се съхранява на хладно място. След 2 седмици виното е готово.

Четете още за ползата на тиквените семки за здравето ТУК

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Сок от бреза – вкусен еликсир за здраве!

  1. Iskam samo da dobavia, che zaparkata ot breza pomaga i pri kamuni v jluchkata – govoria ot lichen opit. 🙂 2 supeni lujici susheni list ot breza se zalivat s 300 ml vriala voda. Ostavia se da prestoi, precejda se i se pie 3 pati na den, 30 min predi hranene. Dano tova pomogne na niakoi. Men tova plus oshte niakolko estestveni dobavki me spasiha ot operacia za premahvane na jluchkata. Budete zdravi! 🙂

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *