Обърнете внимание на проблемите в говора на детето

Обърнете внимание на проблемите в говора на детето
5 (100%) 1 vote

Нарушения на говора при детето може да не е непременно невъзможността да се говори.

Трудностите при речевото изразяване при децата могат да се подредят в широк диапазон: от нарушения на артикулацията, различен темп и ритъм на речта (заекване), през езикови нарушения (при психически заболявания, намален слух или друго), проблеми с писането, четенето и математиката, до ринолалия (носово говорене) и др.

Навременните мерки дават добри резултати

А истината е, че много родители, заслепени от приказки от рода на „Ще го надрасне”, „Има време ще се оправи” или просто от срам, че детето им може да има проблем, чакат прекалено дълго, за да заведат детето си на консултация. „Имала съм случай, когато майка доведе през месец май 7-годишния си син, който не можеше да говори. Детето трябваше да тръгне на училище през септември и майката се замислила дали няма нужда от логопед?!?”, каза д-р Гьошкова, водещ логопед в софийска болница. Според нея са изпуснати няколко ценни години, когато детето е било в сензитивен период, подходящ за обучение. Съветът на логопедката е и при най-малкото съмнение за недобро речево развитие на децата да се потърси професионална помощ.

Тя казва, че когато детето е на възраст до 3 години, все още няма поводи за притеснения. Все пак всяко дете израства със собствени темпове. Но след тази възраст свършва първоначалното овладяване на езика и започва специфичното. Детето вече трябва да може да съставя изречения, да има възможност да прави кратки съчинения да разказва впечатления, да говори за своите емоции и желания в кратък, но ясен текст. Трябва да може да говори за себе си в аз-форма, т.е. да не казва: „Вики нарисува тази картинка”, а  „Аз нарисувах тази картинка”, обяснява логопедката, която е и член на Национално сдружение на логопедите в България.

Без бебешко говорене

Повод за притеснение може да е и когато детето използва т.нар. бебешко говорене, изопачени думи или оставя само една сричка от думата. Ето защо логопедите съветват всеки родител от рано да забрави от речника си думички, определяни като бебешки, с които да се обръща към рожбата си. Забравете за словосъчетания от рода на: „Къде е бау-бау?” , „Искаш  ли ам-ам?” и т.н. „Семейството е изключително силен фактор, защото всъщност речта е социално обусловена. Детето се учи да говори, слушайки околните. Каквото чува –  това и научава. Ако му се говори нормално, то ще има правилен езиков модел и ще се научи да говори правилно”, съветва Елена Гьошкова.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Обърнете внимание на проблемите в говора на детето

  1. Статията е много поучителна и предупредителна за младите родители. Но аз имам един един въпрос към компетентен логопед,както е д-р Гьошкова, водещ логопед в софийска болница, и моля да ми отговорите. Проблемът е следния: Имам син на 8г, който не може да говори от малък, но може да чува и казва някакви срички -па-пи-пу и т.н. Правени са му изследвания в Александровска болница и е установена диагноза „лека форма на аутизъм“.От 3г детето посещава логопед и едва сега започва и иска да казва някакви думи,но пред всяка дума си поставя някаква сричка -па- или друга: например като му кажем да каже чао-чао, той казва па-па; за автобус, казва -ус; на хляб – ап и т.н. Освен това детето е вече първи клас в специализирано училище и там също се занима логопед с него. Въпроса ми е: ще може ли детето да оправи изказването на думичките във времето и с какво ние можем да помогнем. Ще очаквам с нетърпение отговор от вас и някакви съвети за възпитание на такива деца.

  2. Тая е толкова „доктор“, колкото съм и аз. Как не Ви е срам да си слагате измислени титли?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *