Невенът – чудодейно лечебно цвете

Невенът краси градините пред много къщи, а в диво състояние може да се види и по сметищата. Той е много красиво растение, приличащо на обикновено цвете, но с лечебни свойства. Това рас­тение е своеобразен барометър – ако след 7 часа сутринта цветчетата му останат затворени. Значи, че през деня ще вали. Има различни видове невен – с по-пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но всичките с еднаква лечебна сила. Невенът цъфти от юни до късна есен.

* В народната медицина се използ­ва цялата надземна част – цветове, стъбла и листа. Трябва да се бере обаче при силно слънце, тъй като тогава лечебната му сила е най-голяма. Може да се използва и пресен, направо от градината, сти­га да не го е попарила сланата.

* Невенът има противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на раните. Като кръвопречистващо растение той е най-доброто средство при Жълте­ница.

* Мехлемът от невен е изключително ефикасен при разширени вени, подутини от измръзване и рани от изгаряне или следопера­тивни. Мехлемът от невен е чу­десен помощник и при гъбички по краката.

При генитални гъбични заболява­ния помагат промивки и бани. При контузии рани с кръвонасядания, рани от залежаване, отоци и раз­теглени мускули се препоръчват компреси с тинктура от невен, разредена с преварена вода.

Как да го ползваме

Запарка.

Една супена лъжица билка се залива с 250 мл Вряла бода, кисне 5 минути и се прецежда, Чаят се изпива топъл, без да се подслажда.

–  За промивки се запарват 2 супени лъжици от билката с 500 мл вода.

Демир бозан билки за бъбреци

– Тинктура.

100 г (една пълна шепа) цветчета се заливат с 1 литър домашна ракия и бутилката се оставя 14 дни на слънце или на топло място. За регулиране на менструацията се препоръчват по 30 капки дневно, които се вземат наведнъж.

– Мехлем.

Четири препълнени шепи ситно наря­зани цветове, стъбла и листа се изсип­ват В 500 г сгорещена чиста свинска мас. Пържат се малко, като се бъркат с дървена лъжица и се свалят от кот­лона. Съдът се покрива и се оставя да престои една нощ. На следващия ден сместа се затопля леко, прецежда се през ленена кърпа и се насипва в чисти и сухи малки бурканчета. При непоно­симост към свинската мас мехлемът може да се приготви със зехтин.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *