Късогледство при децата – как правилно да се погрижим за зрението им

Всеки трети тийнейджър страда от късогледство

Съвременният начин на живот – телевизия, компютри и всички подобни модерни технологии, поставят на риск зрението на хората. Най-застрашени естествено са децата, чиито очи са много по-чувствителни от тези на възрастен. Статистики показват, че в последните години късогледството е станало едно от най-разпространените заболявания сред подрастващите. По данни на проучвания на здравни организации всеки трети тийнейджър на 14-15 години вее страда от късогледство, чиито първи признаци са се проявили още докато детето е било на 8-10 годинки.

Има начин да се справим с детското късогледство

Има начин да се справим с детското късогледство

Ако и вашето дете е с диагноза късогледство трябва да вземете незабавни мерки, за да предотвратите увеличаването на диоптрите. Не изпадайте в паника, а следвайте съветите, които офталмологът ще ви даде. Самите вие като родители също можете да помогнете на детето си. Следете времето, което прекарва пред компютъра и телевизора – не повече от 30-40 минути на ден. Най-добре е да забраните изобщо компютърните игри, колкото и усилия да ви коства това.

Включете в менюто на малчугана повече плодове и зеленчуци. И приучете малчугана да изпълнява няколко лесни упражнения, които ще облекчат зрението и умората в очите му.

Помолете го да гледа ту протегнатата си ръка, ту отдалечен от него предмет в стаята. Много ефективно е и следното упражнение: нарисувайте кръгче на върху стъклото на прозореца на нивото на очите на детето с диаметър не повече от 3 милиметра. Нека малчуганът застане на 30 сантиметра от него и да гледа по 5 секунди ту в точката, ту навън.

Запомнете – късогледството може да бъде овладяно и да не доведе до увреждания на зрението на детето. При правилното лечение и упражнения, в 75% от случаите на късогледство при децата състоянието им се стабилизира и е възможно дори да не се наложи постоянно носене на очила.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *