Противогрипни ваксини – какво трябва да знаем за тях?

В сезона на грипа в България се разболяват над 1,5 милиона души

Есента и зимата чукат на вратата ни, а заедно с тях и омразният на всички грип. По данни на здравни организации по време на грипния сезон в България се разболяват над 1,5 милиона души. Въпреки големият брой жертви на заболяването, то все още е сериозно подценявано от българите и за превенцията срещу него се знае малко.

Ваксините срещу грип са решение за справянето със заболяването

Ваксините срещу грип са решение за справянето със заболяването

Безспорно ваксината против грип е най-ефикасния начин да си гарантираме, че болестта ще ни подмине. За съжаление обаче в страната ни имунизацията срещу грип не е особено популярна и това се дължи на факта, че хората все още не могат да направят разлика между грип и обикновена настинка. А истината е, че грипът е много по-опасен, тъй като при по-слаб имунитет може да доведе до сериозни усложнения в здравето на човека, а и в това на близките му, тъй като вирусът се предава по въздушно-капков път.

Страничните ефекти от ваксината също са сред нещата, които притесняват хората и ги спират да се имунизират. Истината е, че както всяко едно лекарство, и противогрипната ваксина може да предизвика странични реакции при по-чувствителни хора. Обикновено обаче те са леки и преминават бързо. А в същото време организмът ви е защитен от грипния вирус.

Не е за подценяване и фактът, че всяка година вирусът, причиняващ заболяването, се изменя и човешкият организъм не е в състояние да си изгради постоянен имунитет срещу него. Именно за това служи противогрипната ваксина.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *