Токсоплазмоза е най-опасната болест при бременност

Токсоплазмоза е опасна болест, особено при бременност

Най-опасната болест при бременност се нарича токсоплазмоза. Тя се причинява най-често при контакт с котка. Затова е крайно препоръчително дамата да няма домашен любимец по време на цялата бременност.

Още ТУК: Какви са симптомите и рисковете при заразяване с токсоплазмоза + лечение!

Това е болест, която се причинява в следствие на вътреклетъчен паразит. Като краен гостоприемник на този паразит се считат именно котките. Заразяването на хората с това заболяване се получава чрез фекалиите на котката.

Тогава съзряват отделни яйца и това става за 1-5 дни след контакта. Затова винаги трябва да се ползват ръкавици при чистене на котешките тоалетни, а при бременност въобще не е желателно да има домашен любимец в дома.

токсоплазмоза

Най-опасната болест при бременност се нарича токсоплазмоза

Най-неприятното за мнозина обаче е, че заразата може да дойде и без пряк досег с котка. Консумирането на неизмити добре плодове и зеленчуци увеличава риска от коварната болест.

Болестта токсоплазмоза е опасна, защото протича асимптомно. Най-важното условие при този вид заболяване е хигиената.

Заболяването токсоплазмоза крие огромни рискове за една бременност. Тя може да увреди плода или дори да го убие.

Затова е важно да се внимава, за да не се допуска появата на този паразит в тялото на жената.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Токсоплазмоза е най-опасната болест при бременност

    • И ние ви благодарим за коментара! По принцип информацията в българския интернет за заболяването токсоплазмоза изобщо не е много, така че се опитваме да направим каквото е по силите ни, за да решим този проблем!

  1. Преди години ми откриха токсоплазмоза в началото на бременността с дъщеря ми.Приемах Ровамицин по схема през цялата бременност и родих здраво бебе.Дали този паразит е изчистен от мен,и няма ли да се предаде на детето?

    • Doctorbg.net: Здравейте! По принцип заболяването при детето се установява още през първите месеци на живота му. Най-честите симптоми за вродена токсоплазмоза са възпаление на мозъка, водещо до менингит, повишена температура, петнисти обриви по кожата, слепота, гърчове, увеличаване или намаляване на главата, жълтеница, отпуснатост и др. Тези симптоми се забелязват още в първите месеци, но има малка вероятност да се забележат и след няколко години, като тогава се изразяват в умствено изоставане на детето. Във Вашия случай, щом дъщеря Ви е родена здрава, не може да се говори за вродена токсоплазмоза. Ако в момента не виждате нищо нередно у детето, то би следвало всичко при него да е наред и да няма място за притеснения. Все пак за Ваше успокоение е добре да му направите профилактичен преглед, който се състои в серологично изследванене на антитела. Допитайте се до личния си лекар за повече информация. Успех!

  2. Здравейте! Дъщеря ми е бременна в 12 г.с. При изследване за токсоплазмоза резултатите бяха IgA (-), IgM (+), IgG (+) и авидитет 66%. Докторът препоръчва четириседмичен курс с Ровамицин. При условие, че авидитетът не е нисък необходим ли е приемът на този антибиотик и безвреден ли е за майката и плода?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *