ТОП 10 на отрови, които убиват човек

Всъщност отрови има навсякъде около нас, дори във водата за пиене, битовите предмети и дори в нашата кръв.

Думата „отрова“ се използва, за да опише всяко вещество, което може да доведе до  токсични отравяния и смърт.

1. Ботулинов токсин

Ботулизъм – това е сериозно заболяване, което води до парализа, причинена от ботулинов токсин, който се произвежда от бактерия Clostridium Botulinum. Отровата причинява увреждане на нервната система, дихателна недостатъчност и смърт в ужасна агония.

Знаете ли кои са най-силните отрови?

2. Рицин

Рицин е природен отрова, получена от рицин. За се да убие възрастен няколко зърна стигат. Едно лице може да бъде отровено с рицин чрез вдишване или след поглъщане.

3. Зарин газ

Зарин е един от най-опасните и смъртоносни нервнопаратитични газове, който е стотици пъти по-токсичен от цианид.Първоначално зарин е изобретен  като пестицид, но се превръща в химическо оръжие.

При вдишване на зарин човек  изпада в кома, гърчове и спазми, докато се появи задушаване.

4. Тетродоксин

Тази смъртоносна отрова е в рибата „фугу“. Тетродоксин се задържа в кожата, черния дроб, червата и други органи.

Този токсин причинява парализа, припадъци, психично разстройств. Смъртта настъпва в рамките на 6 часа след употреба.

5. Цианкалий

Калиев цианид е една от от най-бързите смъртоносни отрови, познати на човечеството. Той може да бъде под формата на безцветни кристали и газ. Отравяне с цианкалий може да се случи чрез вдишване, поглъщане. Той убива, защото се свързва с желязото в кръвните клетки, като ги лишава от способността им да пренасят кислород.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

6. Живак

Неорганичният живак, който се използва за производството на батерии, може да бъде фатален при поглъщане, да причини увреждане на бъбреците и други симптоми. Симптоми на отравяне с живак са  загуба на памет, слепота, припадъци, и други.

7. Стрихнин

Стрихнин е бял, горчив, кристален прах, който може да се ползва чрез поглъщане, вдишване и в разтвор  Въпреки че често се използва като пестицид, той може да бъде част от наркотични вещества, като хероин и кокаин.

Симптомите на токсичност включват мускулни спазми, дихателна недостатъчност и дори смърт на мозъка 30 минути след поглъщане.

8. Арсен и отравяне с арсен

Арсен, който е 33-тия елемент в периодичната таблица, отдавна е запазен синоним за отрова. Той често се използва като предпочитана отрова в политически убийства, като отравянията с арсен са подобни на симптомите на холера.

9. Кураре

Кураре е смес от различни растения от Южна Америка, които са били използвани за отровни стрели. Основната отрова е алкалоид, който причинява парализа и смърт.

Смъртта от кураре настъпва бавно и болезнено, като  жертвата остава в съзнание, но не може да се движи или да говори.

10. Батрахотоксин

За щастие случайна среща с тази отрова е много малък. Батрахотоксин, който се открива в кожата на малки жаби и е един от най-силните в света.

 

 
Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *