Алкохолът прави мъжките гърди женски

Съществува състояние, при което мъжките гърди се уголемяват, достигайки размера на женски. В медицинската практика то е известно като гинекомастия. В най-голяма част от случаите то се предизвиква от различни заболявания на черния дроб, сред които отравяне, злоупотреба с алко­хол и др. Важно е да се знае, че гинекомастията не се поддава на медикаментозно лечение.

Съществува и т.нар. „лъжлива гинекомастия“. Тогава се уголемяват мастните жлези при мъже и момчета, но това не е предизвикано от болестно състояние, а от натрупване на мазнини в областта на гърдите и млечните жлези.

Когато става дума за същинската форма на състоя­нието, в медицината тя се разглежда като физиологична и патологична.

Физиологична гинекомастия се среща при новородените момченца, при момчетата в пубертета и при мъ­жете в напред­нала възраст.

Много по-опасна обаче може да е патологичната, защото при нея става въпрос за дисбаланс между мъжките и женските полови хормони в тялото на мъжа, при който дисбаланс превес взема естрогенът.

В голяма степен патологичната форма на заболява­нето се появява и поради развитието на други заболява­ния и нарушения в ендокринната система, при пробле­ми, свързани с функционирането на щитовидната жле­за, както и при проблеми на черния дроб, предзвикани от отравяне.

При много от мъжете, които системно злоупотребя­ват с алкохол, се наблюдава повишено отделяне на женс­ки хормони, в резултат на което млечните жлези уголе­мяват своите размери.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *