Ето кой витамин за какво помага

Ето кой витамин за какво помага и в кои продукти трябва да консумирате, за да си го доставяте:

1.Витамин А, бета-каротин, ретинол. Нормата за мъже е 5000 IU (или 3 мг на бета-каротин), а за жени – 4000 IU (или 2.4 мг на бета-каротин). Витамин А е особено необходим да се поддържа добро зрение. Витамин А прави  кожата, косата здрави, грижи се за лигавиците на носа, гърлото, дихателната и храносмилателната системи. Способства за правилното развитие на костите и зъбите. Стимулира лекуване на рани и се използва при някои кожни заболявания.

В киви има много витамин С.

Витамин А може да се намери в оранжеви и жълти плодове и зеленчуци, зеленчуци с тъмнозелени листа, мляко.

2.Витамин B-комплекс. Както подсказва името му витамин B-комплекс е комбинация от 8 витамина, необходими за живота. Той помага при метаболизма, поддържа  мускулния тонус, засилва имунитета и укрепва нервната система, насърчавана растежа и деленето на клетките.

Среща се в черен дроб и друга карантия, зеленчуци с тъмнозелени листа, пълнозърнести зърнени храни, риба, птиче месо, бирена мая, яйца, боб и грах, мляко и млечни продукти.

3.Витамин С е необходим за заздравяване на рани, производство на колаген. Като силен антиоксидант и стимулатор на имунната система витамин С може да предпази от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Широко разпространено е мнението, че витамин С може да предотврати настинки. В състояние на физически и емоционален стрес, човек се нужде от повече витамин C.

“Фигурин

Източници на витамин С: цитрусови плодове, шипки, киви, ягоди, броколи, домати и зелени листа. Витамин С се разрушава по-бързо от други витамини, така че плодовете и зеленчуците е най-добре да се консумират сурови.

4.Витамин D предпазва от рахит, може да помогне за лечение на псориазис. Източници на този витамин: мазна риба, млечни продукти. 10 минути, прекарани на слънце през лятото, доставя на тялото около 200 IU витамин D.

5.Витамин Е (токоферол). Необходиме за нормалното функциониране на имунната и ендокринната системи, както и за работата на половите жлези. Антиоксидант е, предпазва клетките и тъканите от свободни радикали. Като антиоксидант, витамин Е предотвратява развитието на атеросклероза, ускорява заздравяването на рани, намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Среща се в: растителни масла, ядки, зеленчуци с тъмнозелени листа, свинско месо, морски дарове и яйца.

6.Витамин К (менадион, фитонадион).Той е важен витамин за образуването на определени протеини, необходими за съсирване на кръвта, за правилното функциониране на бъбреците и костния метаболизъм. Източници: спанак, къдраво зеле, броколи, ряпа, алабаш, други листни зеленчуци, говеждо месо, черен дроб, зелен чай, сирене и овес.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *