Ето най-популярните видове пъпки

Често пишем за лечение на пъпки, но трябва да знаете, че има различни видове пъпки.

Днес ще ви запознаем с най-често срещаните пъпки, за да не ги бъркате.

  • Пъпки от акне – първо да уточним, че при акне може да има нормални и възпалени пъпки. Вторият тип са пълни с гной и не бива да ги изстисквате, защото ще си причините инфекция на кожата. лечението на пъпки при акне е комплексно и трябва да се посети лекар-дерматолог.

    Ето видове пъпки, които трябва да знаете.
  • Пъпки при екзема – те са много ситни и кожата изглежда грапава. Екзема е  хронична алергична реакция на кожата. Хората с екзема са свръхчувствителни към алергени, така че са с дългосрочни обриви. Кожата е суха и лющеща се. Тя  сърби,  става доста червена. При остра екзема се отделя бистра течност от пъпките.

  • Пъпки при контактен дерматит – говорим за  обрив, който формира в резултат на пряк контакт с дразнещи вещества – напр. вредна боя, с която са боядисани дрехи. Кожата действа почти веднага на тези алергени и се зачервява и може да сърби. Изисква се да се преустанови ползването на такива вещества или предмети, които я дразнят.

    Фигурин бързо отслабване при Хашимото
  • Пъпки при варицела – кожата се покрива със ситни пъпки, първо по корема, после и по лицето и главата. Не трябва да се чешат и да се дразнят. Тези пъпки могат да са болезнени. Помнете – не бива пъпки от варицела да се цедят, защото така се пренася вирусът на варицела. Ако тези пъпки се разчешат, остават белези. При децата варицела се лекува по-лесно, докато при по-възрастни хора може да има усложнения.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *