Ново – аспирин е вреден в тези случаи

Милиони хора по целия свят приемат аспирин всеки ден с убеждението, че това ще попречи на инфаркт или инсулт.

Но Администрацията по храните и лекарствата (FDA), официалният орган, който регулира лекарства в САЩ, току-що обяви, че ако вече сте имали сърдечен пристъп или инсулт, аспирин причинява повече вреда, отколкото ползи и не трябва да се използва за тази цел.

Вреден ли е аспирин?

Досега знаехме, че хората, които са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, трябва да приемат ниска доза аспирин (75 мг всеки ден), дори и ако те не са имали сърдечен пристъп или инсулт.

Причината за повечето сърдечни атаки е натрупване  на холестерол  (плаки) в стените на кръвоносните съдове, снабдяващи сърдечния мускул. FDA посочва, че аспиринът може да доведе до най-различни здравословни проблеми, включително кървене в стомаха или мозъка.

Е, как става така, че аспирин е имал зелена светлина за здравето толкова дълго време?

За първи път изследване, публикувано в Lancet през 2000 г., установява повишен риск от инфаркт сред пациентите, приемащи аспирин, но резултатът е бил забравен дълги години.

Единственото проучване, което подкрепя употребата на аспирин, е ISIS-2, в което са включени около 17 000 пациенти, които са прекарали инфаркт между 1985 и 1987 година. То показа, че приемането на дневна доза аспирин може да помогне за понижаване на риск от смърт през четирите седмици след сърдечен удар.

Това е така, защото след сърдечен пристъп, има пробив в областта на сърцето. Даване на аспирин в тази ситуация помага за предотвратяване на по-нататъшни образуване на кръвни съсиреци в него. Може би аспирин трябва да се използва по-скоро като антибиотиците, като кратък курс след сърдечен удар или инсулт, а след това да се преустанови.

В момента, за хора, които все още не са имали сърдечен пристъп или инсулт, няма доказателства, че аспиринът предпазва от тяхната евентуална поява. Дори и сред хора, които са прекарали инфаркт или инсулт, остават въпроси за дългосрочна полза и безопасност.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *