Ето диета за здрави зъби

Оказва се, че има и диета за здрави зъби

Защо трябва да обърнем внимание на тази диета за здрави зъби?

Състоянието на нашите зъби, освен  устната хигиена зависи от диетата.  Какви храни да се ядат всеки ден, за да доставим на организма вещества, за да ни бъде усмивката красива в продължение на много години?

КАЛЦИЙ – е най-важният минерал в храната, който е основен градивен елемент на костите и зъбите. Недостатъчното количество на калций в организма отслабва зъби, води до деминерализация и  кариес.

Най-добрият източник на калций са млякото и млечните продукти. Този елемент също присъства в значителни количества в рибата,  бобовите растения и соевите зърна, бадемите и орехите, маковото семе, сушените смокини, както и в някои зеленчуци като зеле, брюкселско зеле,  броколи , магданоз. Следва да се отбележи, обаче, че калцият от млечни продукти, се абсорбира от тялото на 30%.

Внимание – диета за здрави зъби?

ФОСФОР – това е друг важен компонент в изграждането на нашите зъби. Над 85% от фосфора в тялото се съхранява в гръбнака. Този елемент взаимодейства с калций, който участва в минерализацията на костите и зъбите.
Фосфорът се среща често в нашата храна, особено млечни продукти, риба, семена от бобови растения, зърнени култури. За да не се надвишава дневната доза от фосфор, ние трябва да консумираме по-малко преработени меса, топени сирена, супи и десерти, концентрати на прах, кока-кола.

“Фигурин

ВИТАМИН D – от съществено значение за правилния калциев метаболизъм. Неговата роля е главно върху засилване на усвояването на калция от храната. Липсата на витамин D обикновено води до недостиг на калций.
Витамин D ние приемаме с храната, както и той образува в кожата при излагане на слънчева светлина. Особено богати на на този витамин са: черен дроб от риба (рибено масло), риба като –  змиорка, херинга, скумрия, сьомга, сардини, риба тон, яйца, телешко месо, масло и мляко.

ФЛУОР – минерал, важен като калций и фосфор, за изграждане на костите и зъбите. Той също има ефект върху метаболизма на  бактериите. Това е важно за предотвратяване на зъбен кариес. Тези  хранителни продукти са най-богатият източник на флуор – риба, чай, зърнени храни и сирене.

Какво да се избегне, за да имаме здрави зъби? Преди всичко на захар!

Продукти, които определено трябва да се ограничат  са: шоколад, шоколади, бонбони (особено от типа на твърд карамел), бисквити и сладкиши, сладки газирани напитки, мед, мармалади и конфитюри и т.н. Резултатът е кариес от употребата им.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *