Ето колко е опасно затлъстяването

Ето колко е опасно затлъстяването

В последно време затлъстяването е повсеместно. И това не се дължи само на прекомерната храна, а на неправилната храна, която ядем.

През последните години, Световната здравна организация прие резолюция, която определя състоянието на затлъстяване на базата на индекса на телесната маса (BMI).

От това затлъстяване вижте какви болести пипваме.

Изчислява по следния начин: вие трябва да раздели теглото в килограми на височината на квадрат; приетата горна граница на нормалната стойност  е от 24.9 BMI, BMI наднормено тегло е определено между 25 и 29.9, докато стойностите за ниво затлъстяване I, II и III са определени съответно между 30 и 34.9, между 39,9 и 35 и над 40. Доста стряскащи показатели, нали?

Доказано е, че загубата на тегло на 10% на човек с наднормено тегло е достатъчно за значително намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Ефективното лечение на затлъстяването може да удължи средната продължителност на живота на населението в развитите страни.

Доказано е, че затлъстяването е основен рисков фактор за коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, диабет, сърдечна недостатъчност, инсулт. Затлъстяването също е утежняващ фактор при заболявания като артрит, допълнително увеличава предразположеност към инциденти, особено при по-възрастни хора.

Преди да започнете някоя диета, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Излишните килограми могат да бъдат признак на заболяване, което трябва да се диагностицира и лекува правилно. Правилната диета, разработена въз основа на възраст, физическа структура, професия и дори минимална физическа активност,  са средства за най-добрата профилактика на затлъстяването, както и много други, често застрашаващи заболявания, които го придружават.

 

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *