Необичайната цьолиакия е тревожно болестно състояние

Трябва да знаете, че  цьолиакия е тревожно болестно състояние

Различни симптоми, които показват цьолиакия са: диария, загуба на тегло, подуване и болка в корема, повръщане и при деца –  спиране на растежа.
В някои случаи симптомите на цьолиакия са провокирани и от  анемия, остеопороза, аменорея, липса на витамини и минерали. Също така и от други имунни заболявания, такива като диабет тип 1 и тироидит.

Въпреки това, цьолиакия не винаги точно и правилно се диагностицира. Най-честите клинични прояви на болестта цьолиакия могат да бъдат разделени в типичните случаи, с добре изразени стомашно-чревни симптоми.

Защо цьолиакия е тревожно болестно състояние?

Понякога при цьолиакия липсват много очевидни симптоми. В тези случаи, симптомите са скрити и след започване на лечението, се отчита подобряване на психо-физическото състояние.

При някои пациенти съмнението за тази болест произтича от здравословни проблеми, като например дерматит, стоматит, диабет, остеопороза, нарушения на плодовитостта, тиреоидит, алергии, някои неврологични заболявания. За щастие, само в много редки случаи на цьолиакия се проявяват  сериозни усложнения като язва или лимфом.

Типичните симптоми на цьолиакия са най-често – хронична диария, забавяне на растежа, загуба на апетит, повръщане и подуване на корема. Kо болестта може да се прояви със закъснение като желязо-дефицитна анемия, рецидивиращи коремни болки, хипоплазия на зъбния емайл, херпетиформен дерматит.

Какво да направите в случай на съмнение за цьолиакия?
При наличие на симптоми, предполагащи наличието на цьолиакия, обикновено е достатъчно извършване на специфичен кръвен тест за глутенова непоносимост. Но за окончателната диагноза е необходимо извършване на биопсия на червата.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *