Смъртоносен ли е рак на сливиците?

Може би не знаете, но рак сливиците е най-често срещаният злокачествен тумор на орофаринкса.

При рак на сливиците трябва да знаете няколко много важни неща. Той представлява 46% от случаите на рак. В напреднал етап при рак на сливиците, дори комбинация от хирургически методи с лъчетерапия или химиотерапия, е ограничена ефикасността за излекуване.

Сливиците  са съставени от лимфоидна тъкан, покрита с епител. Тяхната функция е да участват в имунни реакции на тялото, поради възможността да се произвеждат лимфоцити. Това е особено важно, защото сливиците са първия контакт с микроорганизми, които влизат с храна и вдишвания въздух.

Основните симптоми при рак на сливиците са:

Основните симптоми при рак на сливиците са

-чувство на надраскване, парене, усещане за чуждо тяло в гърлото;
-затруднено преглъщане;
-болка, при дъвчене, която отива към ухото;
-много уголемени сливици ;
-наличие на тумор на врата;
-увеличени лимфни възли;
-загуба на тегло;
– кървене.

За да се направи окончателна диагноза, след физически преглед, е необходимо хистологично изследване на сливиците.

Някои източници сочат, че ракът на сливиците сред бялата раса е много по-малко срещан, отколкото при представители на жълтата раса.

Основният метод на лечение на рак сливиците е премахването на сливиците. В случай на метастази в лимфните възли се извършва за отстраняване на лимфите в тази област, последвано от химиотерапия.

Не пренебрегвайте ранните симптоми на заболяването, т.е. всички тези, които изброихме по-горе. Трудност при преглъщането и болка са сигнал за спешно посещение при лекар. Само хирургическата интервенция е шанс за пълноценно възстановяване. Ефективността на лечението е около 30-40%, но ако има метастази в лимфните възли, този процент намалява наполовина. Тези данни идват от наблюденията на 5-годишната преживяемост на пациентите.

Сливиците са част от лимфната система и играят голяма роля в защитните механизми на организма срещу микроби. След операция трябва пациентът да се грижи за добро поддържане на имунната система, която е силно отслабена.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *