Опасните видове рак на кожата

Днес ще ви запознаем с опасните видове рак на кожата

Какво включват видове рак на кожата?

Рак на кожата най-често се развива в области на тялото, където има повече излагане на слънце  и по-специално  – ултравиолетови (UV) лъчи. Кожното заболяване обикновено поразява лицето, гърдите, ръцете, но то също може да се появи на скалпа, ушите, устните и шията. То също може да се появи и по други части на тялото, които никога не виждат светлина, включително под ноктите си, на петите  на вашите крака  и на гениталиите.

видове рак на кожата

Опасните видове рак на кожата.

Видовете  рака на кожата са:

Актинични кератози
Актиничните кератози се появява като люспеста кожа, най-често по кожата на главата, лицето, ушите, устните, задната част на ръцете и лактите, раменете  врата или области, които най-често са изложени на слънце. Тези участъци  понякога са толкова малки, че те се намират чрез допир, а не с виждане. Те могат да се чувстват като малък участък, който е по-грапав на пипане.

Базално-клетъчен карцином
Този карцином често се появява като надигане на кожата, обикновено в областите на тялото, които най-често са изложени на ултравиолетовата радиация на слънцето.

Плоскоклетъчен карцином
Той най-често се случва на изложени на слънце части на тялото, но също може да се появи на вътрешността на устата или на гениталиите. Туморите, причинени от плоскоклетъчен карцином, могат да приемат различни форми, включително: червено възелче, надигната кожа с люспеста кора, язва в устата или гениталиите. Плоскоклетъчен карцином причинява силен сърбеж, което само допълнително дразни и възпалява кожата.

Меланом
Меланомът , най-смъртоносната форма на рак на кожата, най-често се развива в долната част на краката при жените и на гръдния кош, гърба, главата , шията при мъжете.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *