Най-тревожната от всички болести от кърлежи е тази

Най-тревожната от всички болести от кърлежи е Лаймска болест

Други болести от кърлежи са: Марсилска треска, Ку-треска и Кримска-Конго хеморагична треска.

Лаймска болест  е описана за първи път детайлно през 1975 г. при деца с атипична артрит в Кънектикът, САЩ. За подобни кожни и неврологични симптоми се съобщава в Европа в края на деветнадесети и двадесети век.

Най-рано Лаймска болест е описана през 1883 г. и е наречена  „идиопатична атрофия.“

Лаймска болест е сравнително късно диагностицирана и описана болест, причинена от ухапване на кърлеж, която протича коварно и има симптоми, които подвеждат и пациента, и лекаря.

Лаймска болест е набор от симптоми, включващи промени в кожата като резултат на разпространението на инфекция, после преминава в  ставите, нервната система и води до сърдечно-съдовите заболявания. Спирохетите след проникване през кожата,  се разпространяват в рамките на няколко дни и преминават в кръвния поток, но те също могат да се разпространят по лимфните пътища и периферните нерви.

Отчитайки  времето, изминало от инфекцията, причинена от кърлежа, се разграничават три етапа в хода на Лаймска болест:

Етап I – инфекция настъпва рано,  60-90 дни след ухапване от кърлеж, под формата на кожни лезии се проявява.

Етап II – задълбочаване на инфекция, която се проявява по време на по-нататъшното развитие на кожни лезии (LBC) и остро възпаление на органите като засяга ставите, сърцето, централната и периферна нервна система.

Етап III – развива се хронична инфекция – като се започне от по-горепосочените симптоми в рамките на няколко години след заразяването. През този период има промени в кожата под формата на хроничен атрофичен дерматит, появява се  възпалителен артрит, хроничен енцефалит и менингит накрая.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *