Направете си вълшебна отвара от глухарче

Направете си вълшебна отвара от глухарче, която ще ви помогне при доста здравни проблеми

Може би не знаете, че глухарче (Taraxacum Officinale)расте свободно в цяла Европа, Азия и Америка. В градините обикновено се третира като бурен, който разваля прекрасния вид на цветята.

Пчелите обожават глухарчето и затова мед от глухарчета е много полезен за здравето. От глухарчето се ползват листата и корена. Листата се събират през пролетта, докато корените в края на есента (тогава съдържат най-активните вещества). Листата трябва да се сушат на проветриво и тъмно място. Преди изсушаване корените трябва да бъдат почистени от остатъчната почва. За да се ползват – те трябва да се изсушат при 30 градуса по Целзий.

Коренът от глухарче  съдържа много танин, сескитерпенови съединения, тритерпин, инулин, фитостероли, минерали (особено калий). Въпреки това, в листата глухарче са ценните  флавоноиди, каротеноиди и калий, магнезий, силиций, витамин С и витамин Б.

Глухарчето действа слабително и диуретично. Облекчава черния дроб и жлъчния мехур и помага при храносмилателни разстройства.

За да се подготви отвара от изсушените корени от глухарче трябва да вземете две супени лъжици нарязани корени и да налеете  половин литър вряла вода. Оставяте на котлона да къкри, покрито, около 10 минути. Когато изстине, се прецежда. Така подготвената отвара от глухарче се пие 2-3 пъти на ден преди хранене като помощ при храносмилането, диуретично  и детоксикиращо средство.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *