Яденето на домати лекува рак – ето как

Последните изследвания гласят, че яденето на домати лекува рак – ето как

Е, това отново ще породи съмнения в нашите читатели – как може яденето на домати да помага за здравето? Но ето фактите.

Доматите съдържат голямо количество витамин С (40% от препоръчителната дневна доза). Доматите също така съдържат 15% от дневната препоръчителна доза на витамин А, 8% калий и желязо.

Яденето на домати лекува рак!

Повечето изследователи свързват червения цвят на доматите с ликопен.  Но знаете ли, че ликопенът действа като антиоксидант и неутрализира свободните радикали, които могат да увредят клетките на организма? Ликопенът се оказва  два пъти по-мощен антиоксидант от бета-каротина.

Последните изследвания на учени от Харвардския университет показват, че човек, който яде 10 броя домати в  седмицата може да намали риска от развитието от рак на простатата с 45%!

Ликопенът е благоприятен не само за простатата – изследователите установили  положително му въздействие върху намаляването на риска от развитие на рак на дебелото черво и стомаха. Той също блокира развитието на рак на белия дроб и рак на гърдата.

Нови изследвания показват също, че доматите могат да бъдат използвани за предотвратяване на рак на белия дроб. Два компонента на доматите: кумарова киселина и хлорогенова киселина – блокират ефектите на нитрозамините, които са мощен канцероген в цигарения дим. Чрез блокиране на нитрозамините в тялото ни  доматите водят до намаляване на риска от рак на белия дроб.

 

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *