Д-р Антон Тодоров: Хемороиди. Трябва ли да се страхуваме от тях?

Д-р Антон Тодоров е специалист по коремна и колоректална хирургия. В неговата специална статия за хемороидите, тяхното диагностициране и лечение можем да намерим полезна здравна информация.

Факт е, че често можете да видите хора да стоят прави на обществено място, когато всички кресла са свободни, да са с понижено настроение и липса на самочувствие. Причината в нередки случаи е наличието на хемороиди. Напоследък много често обсъждана тема е дали хемороидите са болестно състояние или не и дали има повод да се страхуваме от тях.

Безспорно едно от най-неприятните състояния е дискомфортът след изхождане по нужда. Преди да отговорим на въпроса обаче, е добре да изясним:

какво са хемороидите и кои са техните симптоми.

Хемороидите, образно казано, представляват плетеница от кръвоносни съдове с тънки стени, разположени под лигавицата в непосредствена близост до отвора на ануса и биват вътрешни или външни. Когато се разраснат повече от нормалното, предизвикват изпъкналост, подобна на познатите на всички разширени вени, които често забелязваме по крайниците на по-възрастни хора.

Обикновено симптомите са леко или силно кървене, променлива болка, спорадичен сърбеж и постоянен дискомфорт, а нерядко и изпадане навън от ануса. Появява се периодично ярко алена кръв по изпражненията, по тоалетната хартия или по чинията на тоалетната.

В почти 85 на сто от всички известни случаи кървенето при всекидневно изхождане се дължи на неприятната хемороидална болест.

Болката е белег за внезапно или постепенно настъпило усложнение – в повечето случаи говорим за тромбозиране или възпаление – т.нар „заклещване” на засегнатия хемороидален възел.

В крайните стадии се стига до спонтанно незадържане на хранителни газове и дори изпражнения или появата на анемия при страдащите от хемороиди.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Хемороидите могат да се предават по наследство, но не е задължително. Оплакват се и млади, и по-зрели хора, но обикновено проблемната възраст е 40-50 години. Страдат по-често мъжете, но се проявяват и при жени. Обичайна е появата им по време на всяка, дори и най-нормалната и лека, бременност и след раждане също независимо дали то е било леко или тежко.

А сега по темата: не рядко в различни сайтове се пише, че хемороидите са бавно прогресиращо заболяване.

Но означава ли тогава, че наличието на хемороиди е болест в тесния смисъл на думата, в която я възприема средностатистическият човек. Отговорът тук е не.

Хирургът д-р Антон Тодоров изяснява, че хемороидната тъкан е нормална част от човешкото тяло и като такава е необходима, за да изпълнява функциите си.

Хемороидите са в тялото ни от самото ни раждане.

хемороиди

Всъщност ние се раждаме с хемороиди

Те изпълняват функциите си в цялостния сфинктерен апарат за задържане на газове и изпражнения. За хемороидална болест говорим едва при нарушаване на нормалното им състояние, когато хемороидите се разраснат повече от обичайното, възпаляват се, кървят или се получат други неприятни усложнения.

Затова задачата на специалиста проктолог (колопроктолог) е да постави точна диагноза като съобрази и стадия на хемороидалната болест.

Според д-р Тодоров именно тази преценка е изкуството при лечението на хемороиди. В миналото са правени опити за цялостно оперативно отстраняване на хемороидалната тъкан, но днес има вече модерни методи и апаратура, които дават възможност за успешно лечение и без операция в първите стадии.

Така че наличието на хемороиди не трябва да ви стряска и не е повод да се страхувате, че изпитвате дискомфорт в тази деликатна зона. Не отлагайте лечението, защото проблемът няма да се реши сам. Потърсете лекарска помощ, за да избегнете усложнения и да почувствате облекчение.

Вижте още какво пише д-р Антон Тодоров за хемороидите:

–––––––––––
* д-р Антон Тодоров, дм е специалист по коремна и колорекатална хирургия. Преподавател в Медицински Университет – Пловдив. Занимава се с диагностика, оперативно и неоперативно лечение на заболявания на дебелото и правото черво.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *