Какво трябва да знаем за рак на яйчниците!

Според Националния институт за рака (NCI), през 2013 година са открити  22 240 нови случая на рак на яйчниците и фиксирани 14 030 смъртни случая от болестта

По-голямата част от случаите на рак на яйчниците  се намират в 3 стадий  или по-късен, което означава, че ракът се е разпространил извън таза. Това се дължи предимно на липсата на определени симптоми в ранните етапи от развитието на болестния процес. Средната възраст на диагностициране на жени с рак на яйчниците е 63 години. Въпреки това, около 25% от случаите с тази болест са диагностицирани на възраст между 35 и 54.

рак на яйчниците

По-голямата част от случаите на рак на яйчниците се намират в напреднал стадий.

Подобно на много други видове рак,ако рак на яйчниците се открие в ранен етап (например, локализиран на яйчниците или фалопиевите тръби) оцеляването е с 5 години преживяемост. Приблизително 92% от жените в в първи стадий все още ще бъдат живи след 5 години. Въпреки това, на 5-годишната преживяемост на жените, диагностицирани с рак на яйчниците, е само 45%. Това е така, защото  рак на яйчниците често се открива в напреднал стадий, при което болестта вече се е разпространила в корема.

Оцеляването е също в зависимост от вида на грижите за пациента. За съжаление, приблизително половината от всички жени с болестта никога не са посещавали гинеколог-онколог. Това са лекари със специална подготовка. Те правят навременна диагностика с необходимите профилирани медицински изследвания.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *