Скрининг прави чудеса – Спаси живота си сега!

Скрининг може да спаси човешкия живот възможно най-бързо, тъй като установява болестта преди наличието на симптоми и това повишава значително шанса за излекуване!

Както Doctorbg.net вече писа, най-добрият и бърз начин за спасяване на човешкия живот започва от изследване със скрининг. Този метод се прилага у нас вече доста години като част от кампанията „Спри и се прегледай!“. Тя е напълно безплатна, но срокът й изтича на 21 септември, което значи, че след това пациентите ще трябва да заплащат за услугата.

Изследванията чрез скрининг се провеждат в над 120 лечебни заведения на България. Достатъчно е да посетите личния си лекар и той ще ви препрати в най-близката болница, осъществяваща подобни изследвания. Резултатите от цялата кампания обаче не са никак добри, тъй като човешкият страх е нещо много силно и даже безплатните прегледи трудно могат да подтикнат човек да се изследва и да предприеме риска да му бъде открита болест.

За доброто на всеки обаче е да прибегне до услугите на скрининг. Чрез него се установяват дори и най-тежките болести. Ракът на гърдата бива уловен още преди усещането на бучка в гръдната област. Изследванията със скрининг за този вид рак трябва да се правят на всеки 3 години, а след 40-годишна възраст – на всеки 2 години.

“Демир

Друг вид рак, който често е фатален при жените и който може да бъде уловен със скрининг и съответно преборен след това, е този на маточната шийка. Изследването включва вземане на клетки от шийката, които се изследват не само за рак, но и за предразположение към рак. Този скрининг трябва да бъде проведен още в тийнейджърска възраст, тъй като стартира до 3 години след започването на полов живот, като началото не бива да се забавя повече от 21-годишна възраст. Изследването се провежда на всеки 2 г., но над 70-годишна възраст – при три последователни положителни изследвания, може да се приключи, понеже рискът от болестта изчезва.

Спасете живота си със скрининг

Спасете живота си със скрининг

За установяване на рак на дебелото черво се прави колоноскопия. Лекарят оглежда с камера и тръбичка червото отвътре. Прави се през 10 години.

За простата се прави ректално туширане и тест за простатен антигент.

Скрининг на ендометриума се прави на жени в менопауза, ако са имали някакво кървене по гениталите.

За рак на кожата се оглежда редовно кожата и се следи за промяна в цвета, размера на пъпките и бенките.

Чрез ехография се откриват рак на гърдата, на сърцето, на яйчниците, на черния дроб, на щитовидната жлеза, на пикочния мехур и на тестисите.

Със скрининг се установяват и проблеми с кръвното налягане. То се отчита в две стойности – систолично и диастолично. Нормалните норми на кръвното са под 120/80, докато високите вече са над 140/90.

Тестът DXA открива остеопорозата още преди да за започнали фрактурите, тъй като измерва костната плътност в детайли. Този тест позволява дори фрактурите да бъдат предвидени и да се вземат съответните мерки.

Изследванията за диабет трябва да се правят на всеки 3 години. Плазмоглюкозен тест установява нивото на кръвната захар. Резултати от 100-125 значат преддиабет. От 126 нагоре вече е диабет.

Симптомите при заразените с вируса ХИВ могат да дойдат чак след няколко години. Затова е много важно да се използва скрининг, който включва серия от кръвни тестове.

Скринингът е различен от диагностицирането. Той е за хора, които нямат оплаквания или някакви симптоми, но са заинтересовани от своето здраве. Търсенето на рак върви по три стъпки: общ преглед на тялото за признаци и симптоми, образно изследване, лабораторни изследвания.

След 21 септември изследванията със скрининг ще се заплащат. Всяко лечебно заведение има ценоразпис. Проучване на Doctorbg.net показа, че едно изследване със скрининг за дадена болест струва около 40-50 лв., а резултатите обикновено са готови след 3 дни.

Спасете живота си сега, защото после може да е късно!

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Скрининг прави чудеса – Спаси живота си сега!

  1. Българина няма медицинска култура. Той ходи на преглед само, когато го заболи, но…често вече е късно. Дано тази статия ни стресне

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *