Вкусно срещу стреса

Животът ни е пълен със стресове и вълнения и вероятно много хора са забелязали, че вкусното похапване помага да се справим с тези проблеми. Причината е, че храната, която смятаме за хубава на вкус, стимулира производството на ендорфини – хормоните на радостта. В същото време налитането на шоколад и сладкиши може да добави към вълненията и някое и друго излишно кило, както и да доведе до проблеми с котката. Затова ви предлагаме топ 10 на вкусните и полезни продукти, които могат да помогнат да се избавите от стреса.

Маточина

Отварата от маточина от древността се препоръчва при депресии, нервни и емоционални сривове. Освен това тази билка регулира менструалния цикъл и нормализира храносмилане­то. За тонус и поддръжка на органи­зма се добавят няколко листенца от билката В чая. В българската народна медицина листата на маточината се употребяват при лечение на Високо кръвно налягане, Виене на свят, главоболие, за усилване на зрението, при нередовна менструация, шум В уши­те, подагра, безсъние, лош дъх. За целта се прави запарка от 2 супени лъжици билка и 500 мл вряла вода (оставя се да кисне 2 часа). Пие се по една Вине­на чаша 3 пъти на ден.

Бадеми

Бадемите са познати както на здравословно хранещите се фитнес любители, така и на обичащите екзо­тичната кухня чревоугодници. Бадеми­те са богати на Витамин В2 и Е, цинк и магнезий. Цинкът помага на организма да се справи с негативните ефекти на стреса, а Витамин Е зарежда с енергия. Имайте предвид, че 100 г сурови небланширани бадеми съдържат поне 30 калории по-малко от същото количество печени В сол и мазнина и ще донесат на организма повече цен­ни Витамини. Диетолозите съветват салатите да се подправят с бадемово олио. Смята се, че то подпомага жлъчката да се освобождава от жлъчни камъчета.

Демир бозан билки за бъбреци

Боровинка

Боровинката е богата на антиоксиданти и витамин С. По време на стрес, както е известно, запасите на Витамин С В организма силно намаляват, затова е необходимо да се попълват. Освен това боровинката добре се справя със стомашните раз­стройства, възникващи по време на стрес. Боровинките са изключително полезни за зрението. Специалисти ги препоръчват за хора, работещи пове­че от 8 часа на компютър, като една добра и Вкусна профилактика.

Домати

Доматите съдържат аминокисе­лината фенилаланин, която забавя разпадането на ендорфините – хор­моните на доброто настроение. Освен това отдавна е известна способността на червените плодове и зеленчуци да зареждат организма с енергия и да стимулират активност­та. Доматите са и чудесен източник на Витамин С и А. Те са богати още на витамини, минерални соли и други полезни вещества. Достатъчно е да се изяжда дневно по един голям домат, за да си набави човек почти цялото количество витамин С и А, което му е необходимо всекидневно.

Вино

Във виното се съдържат полифеноли – Вещества, блокиращи агресивното влияние на външната среда върху организма. Те извеждат токсините и притежават антистресово въздействие. Именно затова чаша хубаво вино повдига духа и настроението, важното е да се знае мярката. Освен това флавоноидите, съдържащи се В червеното Вино и имащи атниоксидантно действие, обезвреждат свободните радикали, които разру­шават кръвоносните съдове.

Пуйка

Немазното месо на пуйката е бо­гато на триптофан – аминокиселина, която се превръща в успокояващото вещество серотонин. Серотонинът се явява химически предавател на импулси между нервните клетки на човешкия мозък, контролиращ съня, настроението и емоциите на чове­ка. Според специалисти при диети с по-ниско съдържание на триптофан се забелязва по-висока честота на самоубийствата. При болните с де­пресия триптофанът е понижен и те се влошават рязко при бедна на тази аминокиселина диета.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *