Мечки лекуват сърцата ни

интезирано съединение, намиращо се в мечата жлъчка може да помогне на хората при възстановяване от сър­дечен пристъп. Става дума за така наречената урсодезоксихолева киселина, поясняват фармаколози­те. Тя вече се използва в медицината за намалява­не преработката на холестерол и разбиване на ка­мъните в Жлъчния мехур.

Сега сътрудниците на Лондонския кралски колеж демонстрират как тя помага на хората при появата на анормални ритми след сърдечен прис­тъп, както и при още неродените бебета.

Киселината изменя електрическите свойства на клетките -миофибробласти, които могат да се на­мират в сърцето на плода и у пациенти след сър­дечен пристъп. Тези клетки се включват към пре­даването на електрически сигнали, контролиращи сърдечния ритъм. Клиничните изпитания трябва да докажат ефективност на киселината за сър­дечно болните.

Тя вече се използва за лечение на холестаза при бременни, заплашваща бебето с аритмия и внезапна смърт. Химичното съедине­ние понижава нивото на вредната Жлъчна кисели­на, която провокира заболяване и е способна чрез плацентата да попадне в плода.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *