9 упражнения за мозъка, които правят човек по-умен!

Няколко упражнения за мозъка могат да постигнат истинско чудо с умствения капацитет на даден човек!

Не само тялото трябва да се тренира. За да бъдете пълноценни хора, трябва всеки ден да изпълнявате упражнения за мозъка, които ще ви помогнат да развивате умствената си дейност по-добре.

1. Мийте си зъбите с лявата ръка – Най-големият враг на мозъка е рутината, затова променяйте навиците си. Нови действия, с които излизате от привичния ритъм, създават нови връзки между невроните. Започнете с нещо лесно като миене на зъбите с лявата ръка (дясната, ако сте левичар). След време увеличете натоварването и започнете да прилагате този метод и в писането.

2. Набавяйте си витамин D – Наричат го чудотворен, защото допреди няколко години се считаше, че е полезен най-вече за костите, но днес учените успешно са установили, че има голям ефект върху почти всички човешки органи и най-вече за мозъка. Смята се, че само 20 минути дневно слънчеви бани набавят нужното дневно количество от витамина.

Демир бозан билки за бъбреци
Упражнения на мозъка могат да ни направят по-умни

Упражнения на мозъка могат да ни направят по-умни

3. Следете теглото си – За да е във форма мозъкът, другите органи и системи също трябва да са. Особено сърдечно-съдовата, защото тя отговаря за захранването му. Всичко, което уврежда кръвоносните съдове, действа зле и на мозъчните клетки – висок холестерол, високо кръвно, диабет, затлъстяване. Затова следете теглото си не просто за да сте в младежка форма, но и за да запазите младежките си умствени способности.

4. Слушайте Моцарт – Класическата музика стимулира невроните и увеличава капацитета на мозъка. Доказателството са самите музиканти, при които е много по-развит мозъчният център, отговарящ на концентрацията.

5. Яжте риба – Всички знаят, че тя е пълна с омега 3 мастни киселини, които се явяват като балсам за мозъка. Недостигът им води до проблеми с паметта. Затова яжте поне два пъти седмично риби като херинга, сьомга, тон, сардини или скумрия.

6. Спете поне по 7 часа – Недоспиването е пагубно за мозъка. Когато то стане хронично, функциите му се забавят, човек става разсеян. Да спите е може би най-важното, което правите за мозъка си. Всеки човек има различна нужда от сън, но все пак той не бива да е под 7 часа на нощ.

7. Продължавайте да учите – Давайте на мозъка си всекидневни задачи. Все едно на каква възраст сте, ходете на курсове по език, по информатика, по рисуване. Ако не – всеки ден учете наизуст стихотворения.

8. Пийте зелен чай – Теанинът в зеления чай подсилва паметта и забавя естественото остаряване на мозъка поне с 10 г. Така че пийте минимум по 2 чаши на ден.

9. Решавайте судоку – Занимания с ребуси и судоку са изключително важни за поддържането на мозъка във форма. Дори компютърните игри са полезни, стига да са само по няколко часа на седмица. Така се поддържат паметта и координацията.

Източник: „Живот без рак“


Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *