Симптоми, алармиращи за хормонален дисбаланс

Симптоми, алармиращи за хормонален дисбаланс
5 (100%) 1 vote

Невинаги признаците на хормонален дисбаланс са достатъчно ясни

Понякога се чудим на реакциите на организма си и дори не подозираме, че може да са породени от наличието на хормонален дисбаланс.

В материала ще ви запознаем с най-ярките симптоми, които алармират, че страдате от хормонален дисбаланс.
На практика този израз означава нарушение на дейността на ендокринната система, които не трябва да бъдат пренебрегвани, защото може да доведат до сериозни здравословни проблеми.
Да започнем от там, че хормоналният дисбаланс невинаги има специфични и ясни симптоми.

Невинаги признаците на хормонален дисбаланс са достатъчно ясни

Невинаги признаците на хормонален дисбаланс са достатъчно ясни

Често пъти проявите при хормонален дисбаланс могат да бъдат объркани с редица други неразположения, а понякога могат да бъдат приети просто като козметичен дефект.

Едни от най-ярките симптоми, алармиращи за наличието на хормонален дисбаланс са повишеният апетит, който обикновено се поражда при хипертероидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза).
Честото и безпричинно повишение на температурата в съчетание с намаляване на телесното тегло, без видими причини също може да е знак за проблем с хормоналния баланс.
Освен това хормоналният дисбаланс може да бъде разпознат по нарушен сърдечен ритъм, прекомерно изпотяване, резки промени в настроението, нарушен сън, нервозност, широко отворени и блестящи очи, затлъстяване, прекомерно окосмяване и редица други.

Ако са се появили стрии по тялото ви, които не са в резултат на рязко отслабване или напълняване, то това може да е знак, че страдате от неправилно функциониране на хипоталамо-хипофизната система.
Те могат да се появят по вътрешната страна на бедрата, около млечните жлези или по корема. Това е знак, че веднага трябва да си запишете част за специалист.
Един от най-често срещаните симптоми на нарушение на хормоналния баланс е затлъстяването, при което мастната тъкан се отлага основно в областта на корема, гърба, раменете, шията и лицето.

Сравнително рязката промяна във външността също е сигнал за хормонален дисбаланс.
Обикновено при такава промяна чертите на лицето се изострят и стават доста по-груби, увеличават се долната челюст и скулите.
Патологията в ендокринната система може да доведе и до нарушение на зрението.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *