Закусете сутрин – това е най-важното ядене за деня

Най-вероятно още от малки ви повтарят, че закуската е най-важното ядене за деня. Може да сте се присмивали на това, но който ви е го казал, не е сгрешил. Почти всяко дете иска да пропусне тази част от сутринта, защото още му се спи, не изпитва глад и хабите много нерви, докато накарате малчугана да сложи нещо в устатата си. В следващите редове ще ви убедим, че колкото и това да ви измъчва, си заслужава.

Закуската е един чудесен начин да дадете на тялото енергията, от която се нуждае. Децата, които 3акусват, са по-склонни да се хранят Здравословно и да се включват в различни спортни активности – два основни начина да се поддържа здра­вословно тегло.

Пропускането на първото ядене 3а деня може да накара децата да се чувстват уморени, неспокойни и раздразнителни. Ако те не хапнат поне малко, настроението им и енер­гията може да спадне още в часовете преди обяд. Закуската също помага За поддържането на килограмите в норма. Тя

активира метаболитните процеси

на тялото, чрез които организмът превръ­ща хранителните съставки в енергия. И когато обмяна­та на веществата се задвижи, тялото започва да гори калории. Хора, които не закусват, често консуми­рат повече калории през деня и са по-предразположени към наднормено тегло. Това е така, защото 3а тези, който про­пускат закуската, е по-вероятно да огладнеят преди обяд и да прихапнат висококалорични храни или да преядат на обяд.

“Демир

Освен всичко изброено дотук, трябва да отбележим и че качест­вото на храната е от решаващо зна­чение. Когато мислите какво да сложите на масата, не гледайте това, което е най-бързо и не отнема време а това, което е най-хранително и полезно. Защото закуската

храни мозъка на детето

и го подготвя 3а дългия ден. Спрете се на пълнозърнести храни, богати на фибри и протеини, с ниско съдържание на добавена захар – това ще подобри детската концентрация и памет, необходими в училище.

И не забравяйте колко е важен до­брият пример. Отделете бреме, за да се насладите на закуска с децата всеки ден. Дори и да се ограничите с филия пълнозърнест препечен хляб и един банан, с чаша сок или мляко, това ще покаже колко важно е да се започне денят със здравословна закуска.

ФАКТ

Ситите деца се развиват по-добре

Изследвания показват, че деца, които приемат закуска, богата на фибри, калций и дру­ги важни хранителни вещества, поддържат нормално тегло и по-ниски нива на холестерола в кръвта. Те по-малко отсъст­ват от училище и по-рядко посещават училищната медицинска сестра със стомашни оплаквания, свързани   с глада.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *