Най-ранни признаци за рак!

Признаци за рак съществуват, но малцина им обръщат внимание и затова положението после става необратимо!

От ранното откриване на рака зависи успехът на лечението му. Това важи най-много за агресивните тумори. Повечето хора обаче игнорират първите признаци на рак, тъй като или не знаят каквто означават, или не желаят да се сблъскат с жестоката истина. Но когато става въпрос за човешкото здраве и дори за живота, вглеждането и вслушването в собственото тяло е задължително, пише „Живот без рак“. Ако има нещо различно, странно или необяснимо, то трябва да бъде проверено от лекар възможно най-скоро. Ето ранните симптоми на рака, които най-често биват подминавани:

1, Задъхване: Учестяването на дъха и хриповете са ранен признак за рак на белия дроб, наред с болката в гърдите при смях, кашляне и дълбоко дишане.

2. Хронична кашлица: Има я при левкемия, рак на белия дроб и на хранопровода. Ако тя се пренася през рамото и ръцете, идете на лекар.

3. Чести инфекции: Отслабената имунна система може да е симптом за левкемия. При нея костният мозък произвежда дефектни левкоцити, което лишава организма от оръжие срешу инфекциите. Ако често се инфектират белите дробове, пикочният тракт, венците или анусът и ако често настивате, изследвайте се за левкемия.

4. Трудно преглъщане: Ако преглъщате с усилие, това е един от ранните признаци за рак на хранопровода.

5. Подути лимфи: Подути лимфни възли под мишницата, на шията или в слабините са сигнал за нешо нередно. Но то още не е причина за паника. Би могло да е заради простуда или инфекция. Ако подуването не спада повече от 5 дни, идете на лекар.

Ранните признаци за рак - от тяхното откриване зависи излекуването!

Ранните признаци за рак – от тяхното откриване зависи излекуването!

6. Натъртване и кървене: При някои видове левкемия преносът на кислород чрез кръвта се влошава и по кожата се появяват петна като при натъртване. При порязване пък кървенето дълго не спира и раната не зараства нормално.

Демир бозан билки за бъбреци

7. Отпадналост: Общата слабост и отпадналост са сред признаците за много болести, но в съчетание с други симптоми. Сама по себе си умората не означава рак. Но ако се чувствате изтощени дори след дълга почивка, посетете лекар.

8. Подут корем: В началото ракът на яйчниците няма симптоми, но при напреднал стадий коремът се подува или има подпухване в слабините, а апетитът изчезва. Ако ядете доста по-малко, но наддавате, може да имате рак на яйчниците.

9. Болки в таза и слабините: Силната болка и стягането в таза и слабините често съпътстват подуването при рак на яйчниците. Стомашни болки и хронична диария може да са признак за рак на дебелото черво.

10. Кървене от ануса: То е индикатор за рак на дебелото черво. Разбира се, кървенето от ануса може да значи много неща като хемороиди например. Затова, ако след изхождане има кръв в тоалетната чиния, отидете на лекар.

11. Необяснимо отслабване: Когато ракът стигне до черния дроб, апетитът изчезва и тялото не може да изхвърля отпадъците, което води до рязка загуба на тегло.

12. Зачервена или подута гърда: Освен бучката, има и други признаци за рак на гърдата – зачервяване, подуване или промяна на цвета на зърното.

13. Много силна менструация: Ако има кървене извън месечния цикъл или ако менструацията е необичайно обилна, това може да е признак за рак на матката или маточната шийка.

14. Подутини по лицето: Някои видове рак причиняват подутини по лицето, наречени едеми.

15. Странни кожни образувания: Ако по кожата се появяват незарастващи рани, подутини или странни образувания, които лесно кървят, това може да е признак за рак на кожата.

16. Промяна в ноктите: Ако внезапно се измени структурата на ноктите или цветът им, идете веднага на лекар.

17. Болки в гърба или ниско долу вдясно: Ракът на гърдата може да причини болки в гърба, гръбнака, ребрата или пък ниско долу вдясно.

Откриването на ранните признаци за рак е едно от най-важните условия за победата над болестта, счита Doctorbg.net.


Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *