10 съвета срещу лош дъх

Съществуват две причини за неприятния мирис в устата: занемарена хигиена на устната кухина и проблеми в стомашно-чревния тракт. И в двата случая проблемът е причинен от бактерии

Убедете се, че се храните добре, т.е. спазвате балансирана диета, която включва необходимото количество белтъчини, въглехидрати, киселини и витамини, съдържащи се в плодовете и зеленчуци те.

* След всяко хранене мийте зъбите, като е добре да използвате и конец – той почиства най-добре простран­ството между тях. Съществува обаче и още един – ес­тествен начин за освежаване на дъха. Някои видове хра­ни могат да ни отърват от неприятния мирис или да предотвратят неговата поява:

* Магданозът най-добре неутрализира неприятния дъх в устата, вкл. и миризмата от цигарения дим. Ако не успеете да намерите магданоз, работа ще свършат и кориандърът, ментата, пелинът, евкалиптът, розма­ринът или кардамонът. За да се постигне по-добър ефект, тези треви трябва по-дълго да се дъвчат или да се запарват като чай.

Изброените растения не само отстраняват непри­ятната миризма – те влияят добре и върху храносмила­нето.

* Кисело мляко – последните изследвания показват, че всекидневната му употреба понижава нивото на водо­родния сулфид в устата. Именно това вещество е ос­новната причина за появата на неприятен дъх. Редов­ното консумиране на кисело мляко препятства образу­ването на вредни бактерии, които предизвикват забо­лявания на венците и поява на петна върху зъбния емайл.

“Фигурин

* Плодове и зеленчуци, богати на целулоза – към тая категория спадат ябълките, морковите и целината. Те помагат за обилното слюноотделяне, което овлажнява устната кухина и отстранява най-дребните частици останала храна. Много често именно тези частици са причина за неприятния дъх в устата.

* Дъвката не може да ви спаси от неприятния дъх в устата, но може да го прикрие. Тя също предизвиква обич­но слюноотделяне, почистващо устната кухина. Изби­райте си дъвка без захар.

* Храни с високо съдържание на витамин С: малини­те, къпините, боровинките, цитрусовите плодове и ди­ните съдържат витамин С в големи количества и изграждат в устата среда, неблагоприятна за развитие­то на бактерии.

* Редовната консумация на витамин С е важна и за здравето на венците. Но обърнете внимание, че вита­мин С трябва да се приема от натурални продукти, тъй като отделните добавки могат да предизвикат храни­телен дисбаланс.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *