Ето как да разберете, че имате анемия и трябва да отидете незабавно на лекар!

Как се установява страдането от анемия и нуждата от спешна помощ от професионални лица

Днес все по-голям се превръща броят на хората, които се чувстват изтощени, разсеяни, неадекватни дори в дадени ситуации. Това до голяма степен би могло да значи недостиг на желязо. Което пък от своя страна означава, че даденият човек страда от анемия – едно от много честите състояния на дефицит в организма.

До анемия се стига при дефицит на желязо

До анемия се стига при недостиг на желязо

Анемията се среща по-често при жените, понеже те губят всеки месец кръв чрез менструацията, а това води до загуба на хемоглобин – съставка на червените кръвни клетки, които пренасят кислород. Ако хемоглобинът не е достатъчно наличен, броят на въпросните клетки спада, което води до умора.

Недостигът на желязо е пряко свързан с храната. Ако не се ядат достатъчно месо и листни зеленчуци, може да се получи анемия. Тя често се появява след операция, когато са били приемани различни медикаменти, променящи здравния ритъм на човека. При някои хора пък има специфичен проблем, свързан с неспособност да се абсорбира желязото.

“Фигурин

Все пак обаче изобщо не бива да се разчита само на умората като симптом за анемия, тъй като тя може да бъде признак за доста други заболявания. Ето останалите симптоми, които ще ви дадат ясен знак за анемия:

  1. Странен апетит – Ако изпитвате жажда за глад към неща, които не са за ядене, като дърво, глина или др., може би в организма ви има дефицит на желязо. Този симптом е доста опасен, тъй като хората, които го имат, го крият поради срам. Не бива така, а да се потърси веднага медицинско лице.
  2. Напукани устни – Тук трябва да се уточни, че няма нищо общо с напукването на устните при студ или вятър. Ако имате недостиг на желязо, то устните ви ще бъдат напукани по краищата и това ще затруднява усмивката, смеха или яденето ви.
  3. Изтръпнали крака – Ако краката често ви изтръпват, сърбят или имате схващания на мускулите или конвулсии, веднага проверете нивото на желязо в кръвта си.
  4.  Чупливи, слаби или враснали нокти са признак за железен дефицит
  5. Подут език – Ако имате затруднения в говора или преглъщането, можете да си проверите хемоглобина в кръвта.

Недостигът на желязо и съответно анемията се преодоляват чрез прием на хранителни добавки плюс витамин С.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ето как да разберете, че имате анемия и трябва да отидете незабавно на лекар!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *