Шест вида рак няма да ви сполетят ето така!

Рак на гърдата и още 5 разновидности на болестта могат да бъдат избегнати!

Ракът е заболяване, което се причинява от множество фактори. Сред тях има генетични, други зависят от околната среда, а трети просто са отражение на начина на живот.

Научката е установила, че едно предпазване от рак зависи от физическата активност. Засега го е доказала за 6 вида на болестта.

рак на гърдата може доста лесно да се избегне

Рак на гърдата, на простатата и още четири вида рак могат да бъдат избегнати чрез физическа активност

  1. Рак на гърдата: Тренировките свалят риска от него с цели 25%. Те забавят значително образуването на тумори в гърдата даже при жените – носителки на ген BRCA-1, правещ ги наследствено уязвими.
  2. Рак на маточната шийка: При него рискът се намалява с 20%, ако се прибегне до физическа активност. Ако тренировките са интензивни, рискът спада с цели 40%. Учените считат, че тук причината е в завишеното ниво на женския хормон естроген.
  3. Рак на матката: Би могъл да се предотврати даже от съвсем малка физическа активност като чистене или готвене например. Обратното обаче също важи – при дори леко заседяване се повишава рискът, тъй като при него има силно изразена хормонална етиология.
  4. Рак на белия дроб: Това е един от най-големите причинители на смърт. Физическата активност пази от него, понеже разгръща белите дробове, променя значително нивата на факторите на растеж и влияе на гените.
  5. Рак на простатата: Кошмарът на мъжете, тъй като е най-разпространен при тях. Изследванията показват, че чрез тренировки той може да бъде избегнат.
  6. Рак на дебелото черво: Доклад, обобщил резултати от последните 20 години, сочи, че липсата на достатъчно физическа активност и затлъстяването (но в по-малка степен) са най-големите рискови фактори при този вид рак.

За да се предпазите от всеки един от тези видове рак, не е нужно непрестанно да сте на спортната площадка или във фитнеса. Вървенето по 60 минути всеки ден също се води за значителна физическа активност, която спасява от болести. Важно е просто да не се стои обездвижен през целия ден.


Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Шест вида рак няма да ви сполетят ето така!

  1. Вървенето по 60 минути всеки ден също се води за значителна физическа активност, която спасява от болести.-добре казано, но при този забързан живот , ако не си с кола, ако не седнеш пред компа и не си хапнеш една вафличка…..няма радости

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *