Най-старият пчелар в Свиленград: Лекарства не знам, а съм здрав и с кръвно на младеж! (личната му рецепта)

91-годишният бай Марин Димов е най-старият пчелар в Свиленград, а с неговата рецепта за здраве доскоро е карал колело!

91-годишният Марин Димов е легенда в Свиленград и околността. Той е най-старият пчелар, който до преклонните 89 години всеки ден е ходел с колелото си до село Пъстрогор, където са кошерите му. После обаче жена му започнала да се страхува и за „застраховка“ го изпращала с автобуса.

За бай Марин Димов, чиято рецепта за здраве е помогнала на много хора в региона, ни подсети нашата читателка Марина Бахчеванска. Тя още помни как дядо Марин предписал на болния й от сърце баща рецептата с мед, мента, глог и валериан, която го вдигнала на крака.

рецепта за здраве

Пчеларят бай Марин Димов от Свиленград до 89 години ходел до село Пъстрогор на колело. Лекарства не знае, знае само своята рецепта за здраве

„Тате има исхемична болест на сърцето. Изморяваше се и постоянно се задъхваше. Бай Марин тогава ми каза: „Взимаш, момиче, 50 или 70 грама мед и ги смесваш с двадесетина капки мента, глог и валериан. Това нещо го разпределяш от три до пет приема на ден и даваш на човека по една лъжичка“. Направих го точно два месеца, както ме беше посъветвал пчеларят и наистина баща ми живна“, пише читателката.

Демир бозан билки за бъбреци

А рецептата за здраве, която е патент на стария пчелар, продължава да се предава от уста на уста в региона. Тя се състои от една кофичка с кисело мляко, в която се слагат една лъжица мед, 30-ина капки прополис и счуканите ядки от десетина ореха.

Всичко се разбърква добре и се изяжда на закуска, а ако на някого му се струва много, може да се раздели и на две части. Тази рецепта за здраве на бай Марин Димов поддържала организма му здрав и до тези години не знаел що е то лекарство.

„Ей ме на, кръвното ми е като на младеж – 120 на 80 всеки Божи ден. Но не спирам да обяснявам, че медът е чудо. Той нормализира кръвното налягане като го сваля ако е високо и го вдига, ако е твърде ниско. Ако пък имате лош холестерол, пийте сутрин чаша топла, ама не гореща вода, вътре в която има лъжица мед и малка лъжичка ябълков оцет“, знае всичко старият пчелар.

Прочутият Марин Димов дори се кълне, че диабетиците могат и трябва да консумират мед, но по много малко количество на ден – малка лъжичка и то само липов и акациев. Защото съдържащата се в тях фруктоза е страшно полезна за организма, дори при тяхното заболяване. Това твърдение на пчеларя всъщност вече е доказано и от съвременните изследвания, допълва читателката.

Тя от две години не е ходила до Свиленград и не е посещавала бай Марин Димов. Не знае дали е още жив и здрав, но силно се надява да е така. „Дай Боже да е още сред нас и да е добре! Защото за мен този човек е светец“, пише Марина Бахчеванска.


Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *