Възстановяване на щитовидната жлеза

И тук стресът е от огромно значение, така че ще е добре да го елиминирате

Все повече хора напоследък имат проблеми с щитовидната жлеза.

Болестите на щитовидната жлеза засягат много по-често дамите, отколкото мъжете. Малката жлеза е от огромно значение за правилното функциониране на организма и всяко отклонение води до хаос.

Хипотиреоидизъм, е състояние на щитовидната жлеза, при което е неспособна да произведе необходимото количество хормони. Симптомите, които издават, че страдате от хипотиреоидизъм, са рязко напълняване, хронична умора, запек, суха кожа, липса на концентрация и дори депресия.

щитовидната жлеза

И тук стресът е от огромно значение, така че ще е добре да го елиминирате

Дори и да взимате медикаменти за решаването на този проблем, няма да е лошо да включите и хранителни насоки за подобряване на състоянието ви.
За да поддържате в добро състояние щитовидната си жлеза, освен в случаите, в които става въпрос за автоимунно заболяване (болест на Хашимото), е добре да включите повече плодове и зеленчуци в менюто си. Те са богати на мощни фитонутриенти, които поддържат имунната система в добро състояние.

За доброто функциониране на тази жизненоважна жлеза ще ви помогне и консумацията на слънчогледови семки, ракообразни, яйца, орехи и чесън.
За правилната работа на щитовидната жлеза, е необходима да осигурите и достатъчно количество йод – минерал, който й е необходим за синтеза на хормоните.
Той се съдържа във водораслите, ананаса, йодираната морска сол, марули, спанак и риба.

“Фигурин

Добре е да избягвате консумацията на неферментирали соеви продукти.
Имайте предвид, че и тук стресът играе огромна роля. Той може да доведе до сериозно нарушение във функциите на щитовидната жлеза. В този ред на мисли намерете своя начин за релакс като например топла баня, йога, упражнения, четене и др.

От полза би било, ако изключите глутеновите храни от менюто си. Редица изследвания сочат, че именно глутеновите храни биха могли да отключат автоимунни заболявания, каквото е болестта на Хашимото.
Научете се да избягвате храни, съдържащи захар, изкуствени оцветители и консерванти.

Специалистите препоръчват консумация на кокосово масло, тъй като кара мудната щитовидна жлеза да влезе в по-добър работен ритъм.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *