Хисаря – крепост за спокойствия и здраве

В сърцето на България, скътан между южните склонове на Средна гора и тихите пазви на Горнотракийската низина, мирно и кротко се стелят делниците на един чуден град – Хисаря. Освен с познатото на всички име, той е наричан през вековете още Аугуста, Диоклецианополис, Севтополис, Алексиополис, Топлица. Има богата хилядолет­на история, а минералните извори бликат на 22 места из това чудно място, за да даряват на хората здраве и благодат.

Огромни и неподвластни на времето паркове щедро пред­лагат палитра от над 300 растителни вида, които са спасение в летните горещини. Уханието на липите, когато цъфтят, изпълва дробовете със сладката радост да дишаш. Няма как да скучаете в града, който се намира на 42 км от Плов­див и на 20 км от Карлово, защото възможностите 3а пълноценна по­чивка и активен туризъм са наисти­на многобройни.

Алтернативи за отсядане отново има, в зависимост от това какво търсите. Туристически комплекси, хотели, квартири, къщи 3а гости, по­чивни бази и станции, балнеологични центрове, планински туристически центрове и хиЖи могат да задоволят и даже да задминат очакванията на всеки посетител на града. През ля‘ тото се предпочитат хотелите със собствени басейни, има и два големи хотела, които предлагат освен спа процедури, и цялостно медицинско обслужване. Иначе специализираните болници за рехабилитация естестве­но са с голяма посещаемост, защото има пациенти от цялата страна по клинични пътеки.

Демир бозан билки за бъбреци

На цена от 10 лева на човек

можете да си намерите и кварти­ра в някой частен дом с телевизор и хладилник, тераса, а някъде и безжичен интернет. На ваше разположение са двата градски плажа – „старият“ и „новият“. Те не са далеч от центъра на града и срещу 3-4 лева за възрас­тен и 1,50 – 2,50 за дете можете да се насладите на всеки слънчев ден край басейн с топла минерална вода, охраняван от спасител. Любими на деца и възрастни са и многобройните фонтани из града, които вечер засияват приказно в най-различни цвето­ве. Всички води в града са с различен химически състав и температура. Ето защо и лечебните им свойства са различни. Водата от извора „Мо­мина баня“ например е с най-високо съдържание на радон и температура 47 градуса, което я прави чудесна 3а лечение на бъбречно-урологични и Заболявания на опорно-двигателния апарат. Изборът „Момина сълза“ се слави с най-вкусната хисарска бода, слабо минерализирана, но богата на много микроелементи – манган, цинк, кобалт, мед и други. Помага предимно при стомашно-чревни заболявания. Очите можете да си промиете на чешмата Стублата.

Но най-голямо доказателство за положителния ефект върху здраве­то на хисарските води, бликащи от недрата на земя­та, е фактът, че в Специализира­ната болница 3а рехабилитация има музей на бъбречните камъни изхвърлени по време и след балнеолечение в Хисаря.

Топлите минерални извори са привличали хората от най-дълбока древност. Тук са открити и остан­ките на най-голямата римска баня, изградена от бял родопски мрамор. Имало е топла и студена баня, мяс­то за почивка, два басейна. А 6 дру­ги специални помещения жреците извършвали лечебни процедури след къпането, като масажи с благовонни масла. Любопитно е, че император Диоклециан, чието име е носил гра­дът, е въвел

първите входни такси за баня в света!

От негово време – IV век, започва и ограждането на Хисаря с крепостна стена. Днес тя е най-добре запазена­та 6 Европа от епохата на късната

античност и опасва града на 2300 метра дължина. „Камилите“ пък се нарича най-голямата порта на Хисарската крепост. Всъщ­ност на арабски  език Хисар значи „крепост“. Градът е

убежище на различни религии

и вярвания. От далечните и малко познати тракийски мисте­рии и орфизъм до наши дни вярата винаги е крепяла хората във времена и на смут, и на подем. Днес в града има три православни църкви и една евангелистка, два католически храма и джамия.

Други забележителности в непо­средствена близост до града са най-големият открит досега

тракийски царски комплекс с мавзолей

край Старосел, Тракийска астро­номическа обсерватория от VI век пр.н.е. до село Старо Железаре, древ­ният комплекс „Козя грамада“, където и в момента работят археолози наче­ло с арх. Иван Христов, и т.н. Споде­лиха ни, че любителите на риболова също ще останат доволни, защото в близост до града има четири язовира.

 

Некрополите на Диоклецианополис

Некрополите на Диоклецианополис са разположени извън рамките на кре­постните стени. На около 300 м южно от укрепения град се намира римската гробница. Тя е запазена и отворена за посещение. Археологическото богатство на Хисаря е уникално: няма друго място с така комплексно запазени паметници на културата от римската и ранновизантийската епоха с Всички техни елементи и мно­гообразие. Историческите паметници са експонирани 6 подходяща паркова среда и предоставят прекрасни Въз­можности на гостите на града за една „историческа разходка“ сред природата.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *