Когато детето има вроден шум на сърдечната област

Шум в сърцето е диагноза, която много деца получават от раждането до изливането от  пубертета. Има ли повод за притеснение, ако детето ви има сърдечен шум? Кога е редно да потърсите лекар и защо не всички лекари откриват появилия се шум в сърцето? Преди всичко трябва да знаете, че сърдечният шум е симптом, който имат около 50% от децата. И само малка част от тях имат реално сърдечно заболяване. При останалите става въпрос за т. нар. невинен шум в сърцето, който не бива да ви притеснява.

Какво представлява?

Сърдечният шум се определя като „невинен“ тогава, когато той не е симптом на физиологично или струк­турно нарушение на сърцето и неговата функция. Може да се нарече още „физиологичен“ или „функционален“ шум на сърцето. Всички тези наи­менования означават едно и също, а именно, че шумът в сърцето е безо­биден 3а здравето на детето. Шумът в сърцето в тази случаи се дължи на несъответствието на сърдечните отвори и силата, с която кръвта циркулира. Получа­ва се така, че сърдечният мускул израства прекалено бързо.

Този симптом се засилва, когато дете­то се притесни или се измори физи­чески след спорт и игра. Възможно е сърдечният шум да се засили и при рязко израстване на детето 3а кратък период от време. В някои периоди той е много по-силно изразен, а в други почти утихва. Това е и причината някои лекари да го забележат и констатират, а други дори да не ви споменат за него. Половината от всички деца се раждат с ненапълно затворена междукамерна преграда, която предизвиква шум в сърцето, но се затваря до ня­колко месеца и проблемът отшумява. За да сте спокойни, просто трябва правите профилактични прегледи при детски кардиолог и да наблюдавате състоянието на детето. Ако се наложи оперативна намеса на малко дете, не бива да изпадате в паника, Защото при сполучлива операция всичко ще отшуми бързо.

“Фигурин

Помощта на специалиста

Ако лекуващият лекар, забележи шум в сърцето на детето, то 3адължително трябва да го прати на кардиолог, за да му направят електрокардиограма или ехокардиография. Обикновено „опасният“ шум в сърцето е този, който може да се чуе и от гърба на детето, но дори да не е така при вас, ваше право е да изисквате да бъдете изпратени при детски кардиолог. Специалистът ще установи дали става въпрос 3а безобиден шум в сърцето, който ще отшуми с времето или е резултат на сърдечносъдово заболяване. Обикновено шумът в сърцето, който трябва да бъде лекуван, е в следните случаи:

• аортатна стеноза

• междукамерен дефект

• вроден порок на сърцето

• ревматична болест

Ако детето има сърдечен шум, не изпадайте в пани­ка, но и пренебрегвайте проблема. Системното лекарско наблюдение, докато проблемът отшуми е задължително и ще предотврати евентуални усложнения.

 

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *