Недостиг на витамин В12 – симптоми

Нарушенията в храносмилателния процес, са една от най-често срещаните причини, водещи до недостига му

Често пъти пренебрегваме симптомите, алармиращи за недостиг на витамин В12 в организма ни.

Този витамин е от жизнена важност. Недостиг на витамин В12 се среща по-често през студените месеци, но това не означава, че не можете да попаднете в негов плен през останалото време.
Един от почти сигурните признаци, че страдате от недостиг на витамин В12, е трудното събуждане сутрин.
Да не забравяме и сънливостта, която ви мъчи през целия ден, както и апатията, която сякаш се е вкопчила във вас и не ви оставя на мира.

недостиг на витамин В12

Нарушенията в храносмилателния процес, са една от най-често срещаните причини, водещи до недостига му

Другите признаци, които са почти сигурен белег за недостиг на витамин В12 в организма, са лесната раздразнителност и невъзможността да се концентрирате.
Към тях може да се добавят сухата кожа и депресивното настроение.
Особено уязвими от недостиг на витамин В1, са възрастните хора, децата, бременните жени и пушачите.

При липсата на този витамин, излекуването от болести се превръща в почти невъзможна задача и в нередки случаи те преминават в хронична форма.
При недостиг на витамини от групата В се получават сериозни нарушения в дейността на нервната система, появяват се кожни проблеми, чести пристъпи на гадене и косата побелява значително по-рано.

“Фигурин

Нарушенията в храносмилателния процес, са една от най-често срещаните причини, водещи до недостиг на витамин В12 в организма. В тези случаи организмът не може да усвои напълно храната и изхвърля огромна част от витамините и полезните вещества, които са му необходими.
Недостатъчното количество на този витамин в организма се отразява пагубно върху здравето ни, тъй като той е единственото хранително вещество, съдържащо така ценния за организма кобалт.

Витамин В12 участва и в обмяната на мазнини, въглехидрати и белтъчини, взаимодействайки си с фолиевата киселина и витамин С.
За да си гарантирате добро здраве, е необходимо да осигурите достатъчно количество от този ценен витамин на организма си.
Той се съдържа само в храните от животински произход – мляко, сирене и месо.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *