Ранни симптоми при рак на дебелото черво

Често хората пренебрегват тези симптоми и отиват на лекар, когато е твърде късно

Коварният рак на дебелото черво алармира чрез малки симптоми две години преди появата си.

Ако човек съумее да прочете тези симптоми, може да започне борбата с тежкото заболяване навреме и резултатите да са повече от добри. Често пъти обаче българинът пренебрегва подобни симптоми, докато нещата не се влошат съвсем и ножът не опре в кокала.

Д-р Костадин Зарков, който е началник на Първа хирургия в софийската Пета градска многопрофилна болница твърди, че българинът не се грижи за себе си и здравето си, а е с разбирането, че лекарите са длъжни да го правят.
Според специалиста, за да бъде човек здрав трябва да се грижи много добре за себе си и при най-малкия проблем да потърси лекар.

Д-р Зарков посочва, че при коварния рак на дебелото черво съществуват т.нар. малки симптоми, които алармират за появата му няколко години по-рано.
Месеци преди да развиете рак на дебелото черво се забелязват сериозните промени във физиологичните изхождания на засегнатия.
Газоотделянето се засилва, без да е променяно каквото и да било в режима на хранене.
Лесната уморяемост и отпадналостта също са сред ранните симптоми на коварната болест.

Сигурен сигнал, че засегнатият се нуждае спешно от лекарска помощ, са изхожданията със слуз или кръв, подуването на корема и невъзможността да се изхвърли навреме преработената от организма храна.
Всички тези симптоми са ранни сигнали за бъдещо развитие на рак на дебелото черво, но често пъти остават пренебрегнати.

Често пъти, когато човек засегнат от коварния рак на дебелото черво отивайки на лекар се оплаква, че тези симптоми са започнали преди повече от година, но заради напрегнатото ежедневие не е имал възможност да посети лечебно заведение по-рано.
За съжаление българинът продължава да бъде нехаен към здравето си, макар всички да са наясно, че колкото по-късно се обърне внимание на едно заболяване, толкова по-сериозен е проблемът.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *