Лесни трикове за подобряване състоянието на панкреаса

Този орган е разположен в корема и има жизненоважни функции

Малцина са наясно с ролята на панкреаса в човешкия организъм, още по-малко пък как могат да се грижат за него така, че да улеснят функцията му или пък кои са сигналите, издаващи, че нещо с него не е наред.

В следващите редове ще ви запознаем с функцията на панкреаса и начина, по който да го поддържаме в добро състояние, консумирайки правилните хранителни продукти. Този орган е разположен в корема – между гръбнака и стомаха и изпълнява две основни функции.

панкреаса

Този орган е разположен в корема и има жизненоважни функции

Първата функция, която изпълнява органът е секретиране на ензими в тънките черва, което е от жизненоважно значение за правилното функциониране на цялата храносмилателна система, особено в случаите, в които става дума за усвояване на протеини и мазнини.

Освен това произвежда три вида хормони, които се освобождават в кръвообращението – глюкагон, соматостатин и инсулин, който регулира енергията и метаболизма. Тези три хормона, произведени от панкреаса играят основна роля в поддържането на кръвната захар в оптимални нива.

Рак на панкреаса, диабет, муковисцидоза и панкреатит, са най-често срещаните болести на панкреаса. Органът функционира неправилно дълго време преди развитието на някоя от тези болести. Има няколко начина, по които панкреасът ще ви подскаже, че се нуждае от специално внимание.

“Фигурин

Ако забележите някаква промяна в устните, вкусовите ви предпочитания или апетита, задължително трябва да посетите ендокринолог. Същото важи и за случаите, в които изпитвате глад малко след нахранване или пък често ви се хапва нещо сладко. В нередки случаи различните храносмилателни проблеми и хроничният запек, често биват в резултат на проблеми с панкреаса.

Най-добрият начин да избегнете проблеми с панкреаса е като включите в ежедневното си меню здравословни храни и добавки като бирена мая, грах, стевия и канела. Другото, което трябва да направите, е да игнорирате емоционалните проблеми и да прекарвате повече време сред природата.

Не се притеснявайте да излезете под открито небе и да тръгнете боси, тъй като по този начин ще подобрите функцията на целия организъм и в частност на панкреаса.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *