Симптомите на хормонален дисбаланс, които ви съсипват

Не подценявайте проблема, а посетете специалист

Често пъти симптомите на хормонален дисбаланс стават причина да се чувстваме зле, без да има някакъв друг повод.

Ако страдаме от хормонален дисбаланс може да се чувстваме тъжни, ядосани, разочаровани или да сме твърде емоционални, без да има друг повод за това.
В действителност хормоните играят огромна роля в организма ни и когато нещо при тях не е наред, то се отразява върху цялостното ни състояние.

На практика хормоните имат огромна роля за женското здраве. Промяната в нивото им оказва влияние не само върху настроението, а и върху овулацията и желанието за интимна близост.

Причините, които водят до хормонален дисбаланс не са никак малко – като се започне от менопауза, менструален цикъл, контрацептиви, бременност, стрес, недоспиване и се стигне до неправилно хранене или липса на физическа активност.
Сред здравословните проблеми, които могат да ви създадат неприятности с хормоните са диабетът и различните проблеми с щитовидната жлеза.

Вижте и това ТУК: Как се лекува хормонален дисбаланс!

Най-често срещаните симптоми на хормонален дисбаланс, които ви съсипват живота са:

УПОРИТО АКНЕ

Хормоналните изменения преди цикъл водят до появата на неприятни пъпки при немалка част от дамите. Обикновено причина за това са мъжките хормони и в частност тестостеронът, който стимулира производството на себум. Той от своя страна се заклещва под кожата и се свързва с мъртвите клетки и бактериите, причиняващи акне.

“Фигурин

НАРУШЕНИЯ В ПАМЕТТА

Резултати от проведени изследвания сочат, че високите нива на хормона кортизол, по-известен като стрес хормон могат да доведат до сериозни затруднения в това да запаметявате.

БЕЗСЪНИЕ

Често пъти жените страдат от безсъние точно в дните преди цикъл. Този факт се дължи на пониженото ниво на хормона прогестерон. Същото се получава и след раждане, а за безсънието често биват обвинявани бебетата.
Всичко това се дължи на релаксиращото действие, което притежава този хормон и понижението на нивата му съответно рефлектира върху спокойствието и съня ви.

ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ

хормонален дисбаланс

Не подценявайте проблема, а посетете специалист

Не малка част от хората носят „стрес” в стомаха си. Хората с нарушения в надбъбречните жлези страдат от твърде ниски нива на кортизол в сутрешните часове, което води до трудно събуждане.
Ако ви измъчва синдрома на раздразненото черво, не е изключено нивата на серотонина да са завишени.

ПОСТОЯНЕН ГЛАД

Неслучайно хората, които са лишени от качествен сън не спират да се тъпчат с храна.
Това се дължи на факта, че в такива случаи се произвежда завишено количество от хормона грелин, който е отговорен за неспирния ви апетит.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *