Какво става, когато сърцето спре?

Спирането на сърцето е застрашаващо живота явление, което настъпва при инфаркт, удавяне, удар на електрически ток, задушаване и други инциденти.

То се съпровожда от липса на съзнание, дишане и пулс. Спирането на сърдечната дейност не винаги означава смърт. Бързата намеса, помага да започне спрялото сърце да бие отново. Показател за това, че мозъкът не получава достатъчно кислород, са широко разширените зеници на пострадалия.

Няколко неверни факта за сърцето:

Неритмичната или лоша сърдечна дейност означава инфаркт

Сърцето работи непрестанно, с честота 100 000  или повече удара на ден. Когато сърцето функционира нормално, то извършва около 40 милиона удара в година. Дейността му невинаги е равномерна, а неритмичната дейност се нарича аритмия. Повечето аритмии са безобидни. И все пак не ги игнорирайте, а информирайте Вашия лекар, особено ако пристъпите зачестят.

Честотата от 60 до над 100 удара на минута е сигурен знак за здраво сърце

Това не бива да Ви успокоява. Това е средната честота на сърцето в покой, но ако сте по-близо до горната честота, това може да крие риск от здравословни проблеми. Ако честотата на сърдечната дейност е над 90 удара всяка минута, това е повод за изследване.

Бавната сърдечна честота е характерна за слабото ви сърце

Сърцето е мускул, който укрепва при редовна физическа активност. При всяко съкращение то изтласква определено количество кръв. Ето защо, са необходими по-малко удари в минута и когато честотата на сърцето е 60 удара в минута, в покой, състояние, което се нарича брадикардия, е вероятно сърцето да бъде здраво и силно.

“Фигурин

 

сърце - 04Как да познаем симптомите на инфаркт на миокарда и какво да правим след това? Общо казано, сърдечният инфаркт възниква, когато участък от сърдечната мускулатура не се кръвоснабдява и тя загива поради недостик на кислород и хранителни вещества.

Диагнозата се определя само от лекар, но има симптоми, които са показателни за инфаркт на миокарда.

Проверете:
 • Дали кръвното налягане спада или е над 140/90 mm Hg
 • Как е пулсът и спада ли
 • Има ли краткотрайни болки в целия гръден кош
 • Стягане на гърдите
 • Чувство на страх
 • Изпотяване
 • Болките изчезват след вземане на лекарства, които разширяват кръвонсоните съдове на сърцето

Още важни съвети от Др. Чирков

Какво да предприемете при съмнения за инфаркт на миокарда?

сърце - 03При предположение за настъпил инфаркт трябва незабавно да се повика Бърза медицинска помощ. Първите няколко часа, дори минути, могат да бъдат решаващи за живота. Какво се прави с пострадалия:

 1. Ще облекчите дишането, като поставите човека в легнало положение.
 2. Осигурява му се пълен покой, без вълнение и суматоха.
 3. Разкопчават се и се разхлабват дрехите.
 4. Осигурява се достъп на чист въздух.
 5. Не се дават никакви течности.

сърце - 02Сърцето изисква постоянна грижа и профилактични прегледи. Хубаво е да се изнасят научни беседи и да се правят обучение на повече хора (в училища и предприятия) за това, как се оказва долекарска помощ.

Допитайте се до лекар, специалист в областта. Днес напредналата техника за кардиология предлага редица начини за справяне със заболяванията, стига те да дадат диагностицирани навреме.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *