Непознатият проблем – синдром на раздразненото черво

Оценете статията

Замисляли ли сте се коя е най-честата причина за коремни проблеми като болка, подуване, газове, диария или запек? Отговорът на този въпрос не е толкова лесен, колкото изглежда.

Всеки е изпитвал коремен дискомофрт в някой момент от живота си и се е питал на какво може да се дължи. Най-често хората си мислят, че имат „колит“ или „гастрит“, но в повечето случаи грешат.

Термините колит и гастрит означават някакъв вид възпаление, съответно на дебелото черво и стомаха. Но възпалението далеч не е най-честата причина за коремни проблеми.

Всъщност най-разпространената причина за разнообразни коремни оплаквания е „непознатото“ заболяване – синдром на раздразненото дебело черво (СРДЧ).

Защо твърдя, че това заболяване е непознато? Просто защото всеки ден виждам пациенти с грешно поставена диагноза. Някои от тях си мислят, че имат хроничен или спастичен колит, а други – хроничен гастрит.

Синдромът на раздразнено черво е изключително често срещано заболяване – засяга най-малко 10% от населението, което го прави по-често от захарния диабет. Тогава защо малко хора са чували за него? От една страна пациентите се чувстват неудобно да говорят за оплакванията си и рядко търсят лекарска помощ, а от друга – лекарите често недооценяват значението на проблема.

Как протича синдромът на раздразнено черво?

Най-честите прояви са внезапно появила се коремна болка или понякога дискомфорт, който не може да се определи като болка. Често това се последва от спешна нужда за посещаване на тоалетната и дори „тичане към тоалетната“. В тежките случаи, хората се страхуват, че няма да могат да стигнат навреме до тоалетната, което води до избягване на различни ситуации – пътуване с градски транспорт, посещение на непознати места и др. Заболяването може да протича и с трудно изхождане или запек. В някои случаи диарията може да се редува в запек.

Обикновено оплакванията се засилват след хранене, в стресови ситуации (преди изпити, преди важни срещи или говорене пред публика), както и по време на пътуване.

Твърде разнообразните симптоми и наличието на други заболявания, които протичат по сходен начин често водят до забавяне на диагнозата или дори поставяне на грешна диагноза. А без точна диагноза, няма точно лечение.

Как се поставя диагнозата раздразнено черво?

На първо място, диагнозата се поставя само от лекар. Самодиагностицирането е опасно и недопустимо. Различни други заболявания могат да имитират проявите на раздразнено черво – болест на Крон, язвен колит, глутенова ентеропатия, дори рак на червото. Само лекар може да определи какви изследвания са необходими, за да се стигне до окончателната диагноза. В някои случаи диагнозата е очевидна, но в други се налага провеждане на кръвни и образни тестове.

Особено важно е да посетите лекар, ако имате следните симптоми:

  • Внезапна поява на кръв в изпражненията или черен цвят на изпражненията
  • Загуба на килограми, липса на апетит без ясна причина за това
  • Висока телесна температура, болки в очите и ставите или наличие на кожни обриви
  • Фамилна обремененост за рак на дебелото черво, т.е. ако имате кръвен роднина с рак

Изброените симптоми са „алармиращи“. Те налагат провеждане на допълнителни изследвания преди поставяне на диагнозата дразнимо черво.

След поставяне на диагнозата е необходимо да се отдели достатъчно време за запознаване на пациента с естеството на проблема. За съжаление това обикновено не се случва. Пациентите биват отпращани с думите, че „нищо им няма“, „няма да умрат от това“ и „да се научат да живеят с него“.

Синдромът на раздразненото черво не е животозастрашаващо заболяване. От него не се умира. Но то може жестоко да наруши ежедневния комфорт на живот и да превърне човека в роб на коремните оплаквания. Постоянното съобразяване с ежедневния дискомфорт се превръща в новия начин на живот.

Нека ви дам реални примери. Спомням си за пациент, който се страхуваше да започне нова работа, защото неочакваната поява на болка би попречила на ефективното изпълнение на работните задължения. Друг пациент не желаеше да пътува с градския транспорт, защото се страхуваше, че може да не стигне навреме до най-близката тоалетна. Трети напълно избягват да се хранят навън.

Пациентите започват да се движат в омагьосан кръв. Диетата често не помага и лошите епизоди се редуват със сравнително поносими. Постоянната употреба на медикаменти натоварва семейния бюджет и въпреки това повлияването на оплакванията е незадоволително.

Как се провежда лечението?

Лечението протича под контрола на лекар. Самолечението е глупаво и опасно.

Най-важният принцип е индивидуализираният подход, т.е. отчитане на индивидуалните особености на всеки пациент при избора на лечение.

Също така, лечението трябва да бъде комплексно. В него се включват общи мерки, диета, медикаментозни и немедикаментозни методи.

От изключителна важност е правилното информиране на пациента и вземането на мерки за промяна в начина на живот. Лекарят има задължението подробно да обясни подходящата диета и начините за избягване на провокиращите фактори.

Лечението с медикаменти е насочено срещу водещото оплакване – коремна болка, диария, запек или подуване на корема. За съжаление, част от ефективните лекарства не се откриват на българския фармацевтичен пазар, а са достъпни само с поръчка от чужбина.

Някои немедикаментозни методи, насочени към контролиране на ежедневния стрес, може да имат благоприятно влияние при правилно подбрани пациенти.

Необходимо е дългосрочно проследяване от лекар за постигане на трайно подобрение и задържане на безсимптомно състояние.

Лечението на раздразненото черво не винаги е лесно, но е напълно постижимо. Необходимо е да се въоръжите с търпение и мотивация.

Автор на статията: д-р Стефан Митев

Повече информация може да намерите на www.chervobg.com.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Непознатият проблем – синдром на раздразненото черво

  1. *As gi imam sa6tite simtomi bez krav v urinata,xodq na lekar,izpisva mi probioti ci..No problema ne se re6ava,4esto imam razstroistvo pridrujeno s bolki nisko v korema,Maika mi po4ina ot rak na pankreqsa,kakva e diagnostikata,ot xirurg li trqva da e ili infekcionist.pi6ete i le4enie molq.

    • Doctorbg.net: Допитайте се до личния си лекар. Той ще Ви даде направление до съответния специалист, за да Ви прегледа. Успех!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *