Нови разкрития за едно от най-популярните лекарства при диабет

Предстои в най-скоро време да бъдат актуализирани листовките на медикамента

Излязоха нови разкрития за едно от най-популярните лекарства за лечение на диабет, което се използва масово в световен мащаб.

Става въпрос за Метформин – лекарство, което употребяват голяма част от хората, страдащи от неинсулинозависим захарен диабет.
Оказва се, че този медикамент може да се използва и от хора с бъбречни увреждания.

Това става ясно от ново съобщение на Европейската агенция по лекарствата, публикувано на сайта на Българската агенция по лекарствата.
Обикновено Метформин-ът се изписва на болни от диабет с цел подобряване на контрола на нивата на кръвната захар в съчетание с двигателен и хранителен режим.

диабет

Предстои в най-скоро време да бъдат актуализирани листовките на медикамента

До неотдавна в листовката имаше строги противопоказания. Към днешна дата обаче от Европейската агенция по лекарствата са категорични, че този медикамент може да бъде използван и от хората, с нарушена бъбречна функция.
Медикаменът Метформин се продава под различни търговски наименования. Най-популярното от тях е Глюкофаж.

Предстои в най-скоро време да бъдат актуализирани листовките на медикамента. Ще бъде поместена и новата информация за дозиране, проследяване и предпазни мерки при пациенти с диабет, страдащи от намалена бъбречна функция.
От Европейската агенция по лекарствата предупреждават, че Метформин може да повиши риска от сравнително рядко срещано, но доста сериозно усложнение, наречено лактатна ацидоза.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

До това усложнение може да се стигне в случаите, в които естествено произведената млечна киселина се натрупва в кръвта по-бързо, отколкото може да бъде отстранена.
При тези хора медикаментът не се излъчва достатъчно бързо от бъбреците.
От асоциацията твърдят, че употребата на Метформин може да окаже благоприятен ефект за популацията на пациентите, страдащи от умерено намалена бъбречна функция.

За да бъдат сведени до минимум всички рискове, свързани с употребата на този медикамент, от особена важност е правилното му дозиране, както и наблюдението преди и по време на лечението с него.
В сила ще остане предупреждението медикаментът да не се употребява от пациенти със силно намалена бъбречна функция.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *