Как да различим сърдечен пристъп, инфаркт и инсулт

Много е важно да знаете как да окажете първа помощ при такива спешни състояния

В този материал ще ви разкрием как да различите сърдечен пристъп, инсулт и инфаркт.

В ежедневието си всеки от нас е заобиколен от хора, а никой не е застрахован от получаване на сърдечен пристъп, инфаркт или инсулт. Добре е в такива ситуации да можем да реагираме на време, а за целта от особена важност е да различим в кое от тези състояние е изпаднал човекът срещу нас.

При сърдечен пристъп покосеният изпитва болка от лявата страна на шията, гърба, корема, ръката и челюстта.
Болката е съпроводена с повърхностно дишане и хрипове, както и с нарастващо чувство на тревога.
Пострадалият изпитва болка в гърдите (стенокардия) и бива измъчван от кашлица.

инфаркт

Много е важно да знаете как да окажете първа помощ при такива спешни състояния

В такива случаи е добре да дадете на пострадалия да 0.5 мг. Нитроглицерин, който да постави под езика си, както и 0.25 мг. Аспирин, който трябва да изсмуче. Задължително трябва да му осигурите свеж въздух и покой. Извикайте Спешна помощ още при първите симптоми на това състояние.

Коварният инфаркт покосява все повече хора напоследък като се забелязва тревожната тенденция за сериозен спад във възрастовата граница.
Това състояние се отличава с болка в областта на гърдите, загуба на съзнание, лудо сърцебиене, слабост и накъсано дишане.

При състояние на инфаркт пострадалият веднага трябва да легне. Добре е да сложи 0.5 мг. Нитроглицерин под езика и да изсмуче 0.30 мг. Аспирин.
След като вече сте извикали екип на Спешна помощ е добре да премерите кръвното на пострадалия, за да съобщите информацията на лекарския екип. По този начин ще спечелите време.

При наличието на инсулт пострадалият чувства парализа от едната страна на лицето, ръката или крака. Човекът чувства слабост при ходене и усеща замаяност, както и позиви за повръщане. В такива моменти се срещат големи затруднения с речта, пострадалият се поти обилно и му се вие свят.

Извикайте веднага спешна помощ и не губете и секунда време. В такива случаи всяка една секунда е ценна.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *