Лечение на алкохолизъм: Нужните етапи и наложителни мерки

Днес почти няма човек, който да не употребява алкохол, но само около 7 % стават зависими от него чак до такава степен, че да нямат абсолютно никакъв контрол.

И пиенето се превръща в съдба, в ежедневие, което малко по малко руши целия им свят и всичко, което са градили в живота си до момента.

Алкохолизмът се различава от пиянството по това, че алкохоликът е тежко зависим към спиртни вещества и изпитва абстиненция, а пияницата развива само лека пристрастеност и получава махмурлук. Алкохолизмът е болест, докато на пиянство могат да се отдадат дори и хора, които не са зависими.

Симптоми

Симптомите, по които веднага ще познаете алкохолизма, са силната и некотролируема нужда от пиене, загубата на самоконтрол, повръщане, гадене, обилно изпотяване, честа раздразнителност, тревожност и нужда да се консумира все по-голямо и по-голямо количество, за да се задоволи организма.

Последствия

Не трябва да пренебрегвате с лека ръка алкохолната зависимост, тъй като въпреки че в повечето случаи се развива бавно, тя може да доведе до тежки, необратими и в много случаи животозастрашаващи последствия.

Постоянната злоупотреба с алкохол може да повиши риска от образуване на ракови клетки в черния дроб, ларинкса, гърлото и хранопровода. Води още и до отслабване на имунната система, чернодробна цироза, увреждане на мозъка и проблеми с плода при бременност.

За да не се стигне до такива, а и до други тежки последствия, ви съветваме още в най-ранен етап на съмнения за развиване на алкохолизъм да се потърсите професионална помощ. Колкото по-бързо това се случи, толкова по-големи са шансовете и за качествено оздравяване.

Лечение

Видът на лечението на алкохолизма се определя от индивидуалния случай и най-вече от тежестта на развитата зависимост. То най-често включва няколко етапа:

  • детоксикация – пречистване на целия организъм от спиртните вещества;
  • прием на медикаменти – такива, които ще подпомогнат по-лесното справяне със симптомите на абстиненцията, и ще предотвратят за някакъв момент желание за пиене;
  • социална адаптация – социалната адаптация може да премине като индивидуално или групово лечение, като идеята на този етап е зависимият да се научи да контролира желанията си занапред и да намери алтернативни начини за справяне с проблемите си, които да не се основават на алкохола.
    По време на цялостното лечение на алкохолизъм от съществено значение е и подкрепата, която могат да окажат близките и членовете на семейството. Заради това повечето програми предвиждат и такива кратки срещи като част от лечебния процес.
  • психотерапия – психотерапията може да се приложи на онези алкохолици, които осъзнават своята зависимост и имат желание да се справят с нея, да съхранят своите качества и да се съсредоточат отново напълно върху живота си, семейството си, кариерата си и т.н.

След успешно приключване на лечението специалистите препоръчват на пациентите си да продължават периодично да посещават центъра или поне групи за взаимопомощ като Анонимните алкохолици, чрез които да се проверява и контролира болестта и да не се позволява нейното завръщане.

Защото трезвеността не е константно състояние, а процес, който не приключва с професионалното лечение – той трябва да се пренесе върху промяна на начина на живот, на ценностната система и себепромяна.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *