Д-р М. Недкова: Експресни диети за отслабване може да отключат подагра

Подаграта е заболяване, което засяга ставите. Истинската причина за нея обаче са нарушения в обмяната на веществата.

Образува се повече пикочна киселина, отколкото организмът може да изхвърли с урината.

Тези кристалчета мононатриев урат образуват отлагания в ставите и структурите около тях, обяснява д-р Мария Недкова, която работи като ревматолог в Бургас. Затова първите симптоми на подагра идват като пристъп на болка – обикновено засегнат е палецът на стъпалото.

Когато пациентът си направи изследване, обикновено се откриват нива над физиологичния праг на разтваряне на пикочната киселина в кръвния серум. Неговите гранични стойности са 420µmol/l при мъже и 360µmol/l при жени.

Кои фактори може да отключат подагра?

Съществува известно генетично предразположение, но определено има значение и начинът на живот. Според д-р Недкова един от 10 души у нас има повишена пикочна киселина, която е свързана с фамилна обремененост. Това обаче не води автоматично до разгръщане на заболяване. Статистиката сочи, че боледуват повече мъже. От 10 болни едва един е от женски пол. Вероятността дамите да се разболеят от подагра нараства в годините на менопаузата.

Въпреки характерните симптоми, диагнозата при тази болест невинаги се поставя правилно. В практиката наблюдаваме доста случаи, при които началото на лечението се забавя, посочва д-р Недкова. При някои пациенти то не е най-подходящото за тях. Ако не се посети ревматолог навреме и не се започне терапия, ще се получат нови пристъпи. Съществува риск подаграта да стане хронична, а ставите на пациента да се увредят. Човек, който е можело да бъде успешно излекуван, се инвалидизира.

“Демир

За прецизиране на диагнозата има възприети стандарти

Анализират се кристалчета мононатриев урат. Те се изолират от течността около ставите или се взема биопсия (проба от тъкан). Ако кристалчетата се открият в стави, където все още не са се проявили симптоми и липсва болка, това е знак, че окончателната диагноза е именно подагра.

Заболяването обикновено протича в няколко стадия:
  • Първият се нарича асимптомна хиперурикемия – има повишена пикочна киселина, но без симптоми;
  • Другият е субклинично уратно депозиране – отлагане на кристалчета, но липсват клинични симптоми;
  • Пристъпите се наричат остър подагрозен артрит – налице е внезапно появила се болка, обикновено в палеца на стъпалото;
  • При адекватна терапия настъпва период между пристъпите;
  • Хроничната подагра може да е с или без тофи.

Тъканната ацидоза, която е свързана с повишено образуване на кристалчета, а оттам и поява на пристъп от подагра, може да бъде провокирана от следните неща: неудобни обувки, които стискат краката, ходене в продължение на часове и преумора, неправилно провеждани диети или гладуване, бързо отслабване, жажда и висока температура.

Първият пристъп на подагра обикновено е през нощта

Класическият сценарий е внезапно начало на пристъпа с болки в ставите. Може да е засегната повече от една. Най-често това става през нощта, като симптомите почти винаги са в долните крайници – големият палец на ходилото, глезена или коляното. По-рядко се усеща в горните крайници. Ако това се случи, обикновено засегнати са стави на пръстите, китката или лакътна става. Лесно се познава, коя става е засегната – тя е силно болезнена и с изразен оток. Мястото е топло. Възпалението прави кожата зачервена и лъскава. Болката прави дори най-малкото движение болезнено и почти невъзможно. Усеща се дори в покой.

Мястото става свръхчувствително. Дори да го докосне само с чаршаф или чорап, засегнатият усеща неприятни симптоми. Те превземат постепенно и околните меки тъкани (най-често става дума за стъпалото и гърба на ръката). Тази подагрозна криза по правило отшумява за три до 10 дни. С времето, когато заболяването напредне, кризите стават все по-чести. По-продължителни са и е по-трудно да се повлияят от лечението.

Хиперурикемията (повишена пикочна киселина ) е състояние, от което може да се развие подагра. Само по себе си то повишава риска за сърцето. Много пациенти се осъзнават опасността, понеже в повечето случаи при хиперурикемия липсват пристъпи на подагра, подчертава ревматологът. При това състояние обаче прогресира оксидативният стрес, който е главен виновник да се развива атеросклероза. Кристалчетата пикочна киселина са фактор за локално натрупване на плаката, която после се и възпалява. Дори да нямат други симптоми, пациентите с пикочна киселина над нормата трябва да се изследват профилактично за сърдечна недостатъчност, която още не се е изявила клинично. Да се проверяват също за бъбречна дисфункция и атеросклероза.

Диета и препоръки при подагра

Има някои основни препоръки за болните от подагра. Диетата е много важна, но промените трябва да засегнат начина на живот като цяло. Главното правило е да се ограничат богати на пурини храни като месо (черен дроб, бъбреци, момици) и морски дарове.

Д-р Мария Недкова, Бургас, подагра 0123

Ревматологът д-р Мария Недкова от Бургас разяснява как диетите може да предизвикат подагра.

Избягвайте безалкохолни и енергийни напитки, в които има много подсладени с царевичен сироп за подслаждане. Фруктозата в тях се отразява зле на обмена на пикочна киселина. Такива са повечето газирани напитки на нашия пазар.

Неограничено може да се хапват млечни продукти с ниска масленост и зеленчуци. Алкохол се пие в минимални количества. На първо място се ограничава бирата, но с виното и концентрирания алкохол също трябва много да се внимава. Физическата активност – спорт или по-интензивно ходене, движение, се отразяват благоприятно. Ако пациентът прояви воля и дисциплина, тези промени със сигурност ще доведат до намаление на серумната пикочна киселина с 10-18%.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *