Детска кардиология: Страда ли детето ни от сърдечно-съдов проблем?

Ранна диагностика и симптоми. Профилактиката е най-добрият начин да се постигне навременна диагностика и лечение на редица проблеми.

Когато говорим за кардиологични заболявания най-често ги асоциираме с проблеми в здравето, характерни за възрастните хора, особено в напреднала възраст. Този тип заболявания обаче са често срещани и при децата и бебетата.

В кои случаи се препоръчва провеждането на профилактични кардиологични прегледи на детето?

Профилактичните кардиологични прегледи при децата се провеждат по различни причини.

Препоръчително е родителите да се консултират със специалист по детска кардиология още по време на бременността, за да знаят кои са рисковите фактори за здравето на детето, кои са симптомите за проблем и как и кога да се провеждат профилактични кардиологични прегледи.

Най-важната причина, поради която специалистите препоръчват ранна профилактика е генетична обремененост. Ако в семейството на родителите има случаи на сърдечни заболявания в детска възраст, ако някой от братята или сестрите на детето страдат от кардиологични проблеми трябва да се започне с ранни профилактични прегледи на бебето.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Установяване на проблем при плода по време на бременността също е важна причина за възможно най-ранна диагностика на евентуално заболяване.

Кога най-рано може да се направи първият кардиологичен преглед на детето?

В съвременната медицина се прилага широк набор от методи и изследвания, с които се проследява бременността на бъдещата майка, за да се улови дори малка вероятност за проблем в здравето на бебето.

Така наречената „фетална кардиология“ е направление в медицината, което се занимава с кардиологията на плода. Сърдечно-съдовата система на плода се оформя най-рано – в 20-тата седмица, което позволява на специалистите да проследят развитието на бебето за евентуални вродени сърдечни заболявания.

Най-ранният кардиологичен преглед на детето може да се проведе веднага след раждане. Прави се т.нар. фетална ехокардиография, която не причинява болка на бебето и е напълно неинвазивно изследване. С него се установяват нарушения в сърдечния ритъм, вродени аномалии на сърцето и смущения във функциите на сърцето.

Симптоми за кардиологичен проблем

При появата на симптоми за кардиологичен проблем при детето, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ. Най-често срещаните кардиологични заболявания при малките са:

  • Шум в сърцето
  • Цианоза (детето посинява)
  • Нарушен сърдечен ритъм
  • Сърдечна недостатъчност

Родителите не бива да прибягват до самодиагностика, а винаги трябва да се обръщат към детски кардиолог.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *